AutoRai

Print

Monsterzege voor Loeb, Elena en Xsara!

(18-7-2005)
Het is gelukt! Sébastien Loeb, Daniel Elena en Citroën hebben geschiedenis geschreven door in Argentinië de zevende rally van dit seizoen te winnen.
Hiermee heeft het team maar liefst twee records gebroken: het grootste aantal gewonnen rallyâs binnen één seizoen en de meeste gewonnen rallyâs op rij, een record dat Citroën van vijf naar zes heeft gebracht.

In het kielzog van hun teamgenoten finishten François Duval en Sven Smeets als zevende, welke prestatie Citroën twee waardevolle extra punten oplevert in het constructeursklassement. De privé-rijders Manfred Stohl/Ilka Minor en Xavier Pons/Carlos del Barrio reden hun Team Kronos Racing Xsaraâs ook naar top tien plaatsen. Voldoende reden voor een groot âfiëstaâ binnen het Citroën-kamp.

Teamleider Guy Fréquelin en Sébastien Loeb waren zaterdagavond nog voorzichtig over de winstkansen. Ondanks een voorsprong van dertig seconden na de tweede rallydag kon de slotdag nog roet in het eten gooien met de twee klassieke âEl Cóndorâ-klassementsproeven en tussendoor de veeleisende speciale proef âGiulio Césareâ. Op 2.200 meter hoogte was de temperatuur voor beide legendarische proeven onder het vriespunt en werd ook nog eens sneeuw verwacht. Voor betere grip koos âSebâ daarom Michelin-banden met een zachtere â8 minusâ-compound, terwijl teamgenoot François op iets harder â8â-rubber reed.

Twee ererondes
De klassieke âEl Condórâ-proef is altijd een hoogtepunt van de Rally van Argentinië. Het behalen van winst op de Fin Marcus Grönholm was doorslaggevend om te kunnen winnen. Deze zware last weerhield Sébastien er niet van om een van de snelste tijden ooit neer te zetten. Daarna bleef de Citroën-coureur aan de leiding. De laatste ronden over de speciale Complejo Pro Racing-proeven waren eigenlijk niet meer dan twee ererondes voor de winnende Fransman.

âDat het niet gemakkelijk was, kun je duidelijk zien aan de tussentijdenâ, zegt Loeb tussen twee handtekeningen door. âIk moest tot twee ronden voor het einde erg mijn best blijven doen. Daardoor heb ik noodgedwongen een paar fouten gemaakt, zoals mijn spin op zaterdag. Dankzij de foutloze betrouwbaarheid van de Xsara en het team ging alles opnieuw gesmeerd. Dat we voor de zevende keer dit seizoen hebben gewonnen smaakt naar meer. We willen nóg beter presteren.â Liefhebbers van rallyrijden
François Duval was minder te spreken over zijn prestatie: âIk ben niet helemaal tevreden over mijn positie in het eindklassementâ, zegt hij, âmaar ik ben gefinisht en dat is het belangrijkste. Ik moest tijdens deze rally doorzetten om mijn zelfvertrouwen te vergroten. Dat is gelukt en ik ben blij dat de samenwerking met Sven ook goed is verlopen.â
De vijfentwintigste Rally van Argentinië liet Guy Fréquelin niet onberoerd. De teamleider en oud-coureur won de rally zelf in de jaren â80. âIedere overwinning smaakt zoet, maar van deze overwinning kan ik geen genoeg krijgen. Vooral omdat het veel moeite heeft gekost om deze te behalen. Niet alleen omdat het een moeilijke rally was, of omdat we records hebben gebroken of met vier Citroëns in de top tien staan. Maar vooral omdat we dit alles hebben bereikt in een land dat net zoveel van rallyrijden houdt als wijzelf.â