Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

18-7-2005

De provincie Overijssel voert de VROM-taken over het algemeen goed uit. Dit blijkt uit een pilot-onderzoek van de VROM-Inspectie, die de resultaten onlangs heeft besproken met het provinciebestuur. Gedeputeerde Staten zullen de inspectie laten weten hoe de verbeterpunten en aanbevelingen uit het onderzoek worden opgepakt. Het onderzoek betreft een pilot voor de manier waarop de VROM-Inspectie de uitvoering van VROM-taken door provincies wil onderzoeken.

Resultaten
De Minister van VROM is verantwoordelijk voor het toezicht op de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu door de provincies. Het doel van de provincie-onderzoeken is om de uitvoering van deze taken door provincies, indien nodig, te verbeteren. De onderzoeksmethode zoekt ook naar een uitvoering van taken die als voorbeeld kunnen dienen voor andere provincies. Uit het onderzoek blijkt dat Overijssel de functie van 'scharnierpunt' tussen de (inter)nationale, provinciale en gemeentelijke niveaus op het vlak van VROM- wet- en regelgeving goed oppakt. Vooral een aantal stimulerende acties richting gemeenten en bedrijven, is een goed voorbeeld voor andere provincies bij het faciliteren van gemeenten en bedrijven in de uitvoering van hun VROM-taken. Als algemeen verbeterpunt laat het onderzoek zien dat de daadwerkelijke toepassing van de beschikbare wettelijke instrumenten soms wat achterblijft. Het provinciale beleid en de programmering van de onderzochte taken zijn over het algemeen goed ondergebracht in de planning- en controlcyclus die de provincie hanteert. Wel adviseert de VROM-Inspectie om op enig moment de door de provincie gemaakte milieubeleidskeuzen te stroomlijnen in één strategisch document. De meeste verbeterpunten liggen op het vlak van de uitvoering. Voorbeelden hiervan zijn het toetsen van de naleving van vergunningvoorschriften bij controles van inrichtingen, de termijnbewaking van wettelijke procedures, de onderbouwing van keuzes van de provincie bij de selectieve toetsing van bestemmingsplannen, de versnelling en onderbouwing van keuzes om na constatering van overtredingen passieve gedoogsituaties te voorkomen en de intensivering van het toezicht op de uitvoering van taakstellingen huisvesting statushouders.

Vervolg
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van het onderzoek besproken met de betrokken provinciebestuurders. Gedeputeerde Staten bieden het rapport aan Provinciale Staten aan, waarna Gedeputeerde Staten zullen aangeven hoe zij de verbeterpunten en aanbevelingen van het onderzoek gaan oppakken. De nieuwe onderzoeksmethode van de VROM-Inspectie heeft goed gewerkt. De VROM-Inspectie gaat de methode ook gebruiken bij de komende onderzoeken dit jaar bij de provincies Drenthe en Utrecht.

Download


* Rapport VROM-Inspectie:
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=2706&sp=2&dn=5179 (pdf, 560 KB)