Verbond van Verzekeraars

Vijfde WAM-richtlijn officieel gepubliceerd

De vijfde WAM-richtlijn voor motorrijtuigenverzekeraars is op 11 juni officieel gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU. Dat betekent dat alle lidstaten tot 11 juni 2007 de tijd hebben om de richtlijn in nationale wetgeving te implementeren. Het Verbond zal in overleg met de ministeries van Justitie en Financiën bekijken hoe de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) aan de richtlijn kan worden aangepast.

Een van de belangrijkste bepalingen uit de richtlijn is de invoering van een minimum verzekerd bedrag voor letselschade van één miljoen euro per slachtoffer of vijf miljoen per gebeurtenis (ongeacht het aantal slachtoffers) én een minimum verzekerd bedrag van één miljoen euro voor materiële schade. Die bedragen liggen weliswaar aanzienlijk hoger dan in ons land gebruikelijk is (in Nederland geldt nu een minimum verzekerd bedrag van twee miljoen gulden voor letsel- én materiële schade samen; de meeste verzekeraars hanteren in de praktijk een maximum van twee tot tweeëneenhalf miljoen euro), maar in de praktijk worden de maximaal verzekerde bedragen slechts in weinig gevallen volledig uitgekeerd.

De nieuwe regels gelden pas vanaf volgend jaar, als de richtlijn in Nederlandse wetgeving is geïmplementeerd. Eén bepaling uit de richtlijn kan volgens het Verbond nu al als rechtsgeldig worden beschouwd, omdat deze is opgenomen als interpretatie van een verordening (verordeningen hebben altijd een rechtstreekse werking voor lidstaten). Het gaat om de bepaling dat een slachtoffer van een ongeval in het buitenland een rechtsvordering tegen de verzekeraar van de wederpartij mag instellen in de lidstaat waar het slachtoffer woont; voorheen kon dat alleen in de lidstaat waar het ongeval zich voordeed.

Verzekerd!, juli 2005