Gemeente Alkemade


Eenden gestorven aan botulisme type C

Begin juli zijn in de sloten in de omgeving van de Populierenstraat en langs het Sportpad in Roelofarendsveen dode eenden aangetroffen. Vermoed werd dat de eenden zijn gestorven aan botulisme. Inmiddels zijn de uitslagen van het onderzoek in Lelystad bekend en is gebleken dat de dieren zijn gestorven aan botulisme type C. Dit type botulisme, dat zich in het relatief warme en zuurstofarme water heeft kunnen ontwikkelen, behoort tot een stam die niet gevaarlijk is voor de mens.

De afgelopen weken zijn ook dode en zieke watervogels gevonden aan de Koppoel in Rijpwetering en de Langeweg in Roelofarendsveen. Doordat de gemeente en de inwoners erg alert zijn, en het aantreffen van dode en zieke watervogels doorgeven aan de gemeente, is de schade op dit moment beperkt tot 17 watervogels, waarvan er vijf gered zijn.

Opletten
Om een botulisme-uitbraak te voorkomen moet iedere dode eend of andere watervogel snel en op de juiste wijze worden opgeruimd. De gemeente heeft daarvoor een draaiboek gemaakt. Alle inwoners worden gevraagd de komende tijd extra te letten op dode of zieke eenden in het water.

Voor het publiek gelden de volgende regels als u zieke of dode watervogels aantreft:
1. Ruim het dier niet zelf op maar laat deze liggen. 2. Bel op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur en 14.00 en 16.00 uur het Klacht- en Meldpunt van de gemeente, tel. (071) 332 72 22. Buiten deze tijden kunt u uw melding doorgeven op het gemeentelijke storingsnummer, tel. (06) 51 50 85 63. Geef hierbij de vindplaats zo nauwkeurig mogelijk aan. Zodra de melding bekend is, zorgt de gemeente zo snel mogelijk voor het opruimen van kadavers en voor evt. onderzoek naar botulisme. 3. Houdt de informatieborden van de beheerders van zwemgelegenheden in oppervlaktewateren goed in de gaten. 4. Geef dode eenden en andere watervogels nooit mee met het groene of grijze afval. Begraaf ze ook niet. Dode eenden en andere watervogels worden door de gemeente afgevoerd (voor verder onderzoek of naar de destructor). 5. Voer de eenden niet. Dit om te voorkomen dat de ziekte zich onder de watervogels in de omgeving verspreidt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Van Egmond van de gemeente Alkemade, tel. (071) 332 72 32.