Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 247 JAB
Datum: 18 juli 2005

Nieuwe belijning voor provinciale wegen N358 en N393

Vorige week is er door de provincie een begin gemaakt met het aanbrengen van nieuwe belijning op de N358, wegvakken Ternaard - Oosternijkerk en Ee - Dokkumer Nieuwezijlen, en de N393, wegvak Vrouwenparochie - St. Annaparochie. De middenstreep wordt verwijderd en er komen onderbroken lijnen aan de randen van de weg. Door deze nieuwe belijning lijken de wegen smaller, maar de breedte blijft gelijk en ook de kruispunten zullen niet veranderen. Vooralsnog blijft de maximumsnelheid 80 kilometer per uur. Op termijn wordt stapsgewijs wel een lagere snelheid ingevoerd.

Erftoegangswegen
De N358 en N393 zijn zogenaamde erftoegangswegen. Dat betekent dat ze gericht zijn op het toegankelijk maken van erven en woonplekken. Verkeersdeelnemers mogen op erftoegangswegen draaien, oversteken, in en uit stappen en keren. Het kenmerk voor deze wegen is de onderbroken lijn aan de randen van de weg. De komende jaren wordt deze belijning op alle erftoegangswegen in Fryslân aangebracht.

Andere typen belijning
Ook andere typen wegen in Fryslân krijgen op termijn nieuwe belijning. Autowegen (stroomwegen) zijn te herkennen aan de dubbele middenmarkering met daarbinnen een groene streep. Daarnaast zijn er nog de gebiedsontsluitingswegen, waar vaak 80 km per uur geldt. Deze wegen vormen de verbinding tussen autowegen en erftoegangswegen en zijn te herkennen aan een dubbele middenmarkering en onderbroken lijnen aan de kanten. Provincie Fryslân brengt de nieuwe typen belijning zoveel mogelijk aan in combinatie met onderhoudswerkzaamheden. Daardoor verschijnt de nieuwe belijning binnen enkele jaren op alle provinciale wegen.


---- --