Gemeente Hellendoorn


Bob is er deze zomer weer bij

Het aantal bestuurders dat met te veel alcohol op achter het stuur kruipt, daalt. Ook in Overijssel. Goed nieuws, maar het kan nog beter. Daarom wordt de inmiddels bekende Bob-campagne ook deze zomer doorgezet. Televisiespotjes, grote billboards en andere voorlichtingsmaterialen én politiecontroles worden ingezet om Bob te promoten. Wie naar het strand gaat of naar een barbecuefeestje, doet er goed aan Bob mee te nemenâ¦

poster bbq, biertje, bob Al jaren doet de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat onderzoek naar alcohol en verkeer. In juni 2005 verscheen het Hoofdlijnenrapport Rijden onder invloed in Nederland. Wat blijkt? Het aantal overtreders daalde in 2004 naar 3,4 procent. Een daling van 9 procent ten opzichte van 2003. Bob doet z'n bestâ¦
Er is ook het nodige bekend over hoe deze overtreders zich verder gedragen en wie ze zijn. Kort gezegd is dé overtreder een man in de leeftijd van 35 tot 49 jaar, die een café of restaurant heeft bezocht en daar teveel heeft gedronken. Hij rijdt op vrijdagnacht naar huis, tussen twee en vier uur.

Deze omschrijving is gebaseerd op het onderzoeksrapport. Hieruit blijkt dat 85 procent van de alcoholovertreders man is en dat het hoogste percentage is te vinden in de leeftijdcategorie 35 tot 49 jaar. Vrijdagnacht is het aandeel overtreders hoger dan zaterdagnacht en tussen twee en vier uur 's nachts is het percentage overtreders het grootst. Wel is het zo dat de daling van het aantal overtreders in dit tijdsbestek relatief wel het grootst is. De meeste overtreders komen uit een horecagelegenheid, of hebben alcohol gedronken bij vrienden, of thuis.

Zorgwekkende ontwikkelingen
De daling van het aantal overtreders is natuurlijk mooi. Toch zijn er ook zorgwekkende ontwikkelingen geconstateerd in het onderzoeksrapport. Zo blijkt dat, als de politie mÃnder zou controleren, het percentage alcoholovertreders weer stijgt. Ook is het zo dat het percentage overtreders dat thuis of bij vrienden alcohol drinkt om daarna in de auto te stappen, stijgt. Het percentage zware drinkers is tevens met 10 procent gestegen. Een gevaarlijke ontwikkeling, omdat deze groep verantwoordelijk is voor een onevenredig groot deel van de ongevallen waarbij alcohol in het spel is. Ook lijken de drinkers in deze groep hun gedrag niet te veranderen. Voor deze laatste groepen: de 'thuis en bij vriendendrinkers' én de zware drinkers zal aanscherping van het vervolgingsbeleid, educatie en eventueel een alcoholslot soelaas kunnen bieden, concluderen de onderzoekers.

Gevaarlijk
Al gaat het beter, er is nog volop reden om aandacht te blijven vragen voor alcohol in het verkeer. Onder invloed van alcohol neemt je reactiesnelheid af, wordt het moeilijker afstanden in te schatten en word je gezichtsveld steeds smaller. Je gaat jezelf overschatten. Met in het verkeer rampzalige gevolgen. Beschonken bestuurders hebben jaarlijks duizenden ziekenhuisgewonden en zo'n 185 doden op hun geweten. Alcomobilisten brengen ook zichzelf ernstig in gevaar. Met meer dan 1,5â° alcohol in hun bloed, lopen bijvoorbeeld tweehonderd keer meer risico om bij een verkeersongeval om het leven te komen dan nuchtere bestuurders.

Bob heeft geen vakantie
De Bob-campagne en de politiecontroles gaan ook in Overijssel onverminderd door deze zomer. Omdat overtreders juist 's nachts in de fout gaan, controleert de politie uiteraard ook op die uren. Ook wordt daar gecontroleerd waar uitgaanspubliek het dorp of de stad weer verlaat. De politie laat bestuurders blazen bij cafés, sportkantines en andere uitgaansgelegenheden, maar ook op doorgaande wegen binnen en buiten de bebouwde kom. Bob verschijnt deze zomer weer op posters, televisie, radio en langs de wegen.

De Bob-campagne is in Overijssel een initiatief van het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO). Dit is een onafhankelijk platform van overheidsinstellingen en maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de verkeersveiligheid in Overijssel. Partners: Provincie Overijssel, Regio Twente, 3VO, ANWB, BOVAG, CBR, Openbaar Ministerie, Politieregio IJsselland, Politieregio Twente, Rijkswaterstaat en de gemeenten (verenigd in VNG). Meer weten over de campagne? Kijk op www.daarkunjemeethuiskomen.nl .