Vereniging FME-CWM

FME onderzoekt arbeidsvoorwaarden hoger personeel

Stijging inkomen hoger en leidinggevend personeel afgelopen jaren gemiddeld 3,86%

Zoetermeer, 18 juli 2005 - De ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden van het hoger en leidinggevend personeel in het grootste deel van de technologisch-industriële sector loopt in de pas met de ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden van de overige medewerkers in onderneming. De jaarinkomens van het hoger en leidinggevend personeel zijn over een periode van vier jaar gemiddeld gestegen met 15,44%, ofwel 3,86% per jaar (het jaarinkomen bestaat uit het basisjaarsalaris plus overige beloningen). Dit blijkt uit het Arbeidsvoorwaardenonderzoek hoger personeel 2005 dat FME dit voorjaar heeft gehouden.

Van de stijging van de jaarinkomens met 3,86% per jaar gemiddeld de afgelopen vier jaar wordt 2,44% uitgemaakt door de collectieve CAO-loonstijgingen. Dit betekent dat in de technologische industrie de incidentele loonstijging (individuele extra beloningen zoals gratificaties, bonussen en winstdelingen) gemiddeld 1,42% per jaar is geweest. Deze incidentele loonontwikkeling is zeer gematigd. Een periodieke verhoging in een salarisstructuur bedraagt al snel 2%.

Ook voor het productiepersoneel in de technologisch-industriële sector is het gebruikelijk dat zij extra periodieken krijgen op grond van ervaring en dienstjaren en bovendien gratificaties en bonussen ontvangen voor goede prestaties. Daarnaast komt het in de sector veel voor dat alle werknemers meedelen in de resultaten van de onderneming via bijvoorbeeld winstdelingsregelingen.

In 1993, in 1998 en in 2001 zijn door FME vergelijkbare onderzoeken gedaan naar de arbeidsvoorwaarden van het hoger en leidinggevend personeel. In deze gehele periode is geen sprake van verschil in de ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden van het hoger en leidinggevend personeel ten opzichte van die van het overige personeel.

FME verenigt ongeveer 2.750 ondernemingen in de technologisch-industriële sector. De bedrijfsactiviteiten omvat ontwerp, productie, handel, industrieel onderhoud en industriële automatisering. De totale omzet van de leden is ruim vijftig miljard euro. Daarvan wordt ongeveer zestig procent in het buitenland behaald. Bij de lidbedrijven zijn in totaal ongeveer 250.000 medewerkers in dienst. Bij FME zijn 160 brancheverenigingen aangesloten.

Vereniging FME-CWM, Theo van den Hoven, beleidsmedewerker 079 - 353 13 18, thh@fme.nl,
of Tom van der Maas, woordvoerder FME, 079 - 353 13 76, 06 - 52 665 665, tma@fme.nl