Gemeente Gilze en Rijen

Juli 2005

* Burgemeester van Steenselpad open voor landbouwverkeer
* Kunstzinnige invulling Anne Frankplein

* Landschappelijke inpassing Noordwesttangent

18 juli 2005

Burgemeester van Steenselpad open voor landbouwverkeer

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om het Burgemeester van Steenselpad in Gilze geschikt te maken voor landbouwverkeer. Het pad, dat ligt tussen Nerhovensestraat en Burgemeester Krollaan, is op dit moment nog een fietsverbinding.

Aanleiding tot dit besluit is de aanleg in 2006 van de Burgemeester Letschertweg (Noordwesttangent) tussen de Bredaseweg en de A58. Hierop zal geen landbouwverkeer toegestaan zijn, waardoor er in Gilze meer overlast van dat verkeer verwacht wordt.

Met enkele aanpassingen is het mogelijk om het Burgemeester van Steenselpad voor landbouwverkeer geschikt te maken:


* aanpassing van de inrit aan de Nerhovensestraat;
* aanleggen van twee passeerstroken;

* laatste deel van het fietspad op de vereiste breedte brengen.

De kosten hiervoor zijn geraamd op 35.000,--.
Om sluipverkeer van en naar industrieterrein Broekakkers te ontmoedigen, zullen maatregelen genomen worden. Mogelijk in de vorm van een stopblok in de rijbaan, wat de automobilisten vertraging oplevert. De kosten van deze voorziening zijn geraamd op 75.000,--. De totale kosten voor het project komen daarmee op een bedrag van 110.000. De gemeente meldt het project aan als duurzaam veilig project binnen de Gebiedgerichte Aanpak (GBA). Ook maakt de provincie zich sterk om een substantieel bedrag aan subsidie ter beschikking te stellen. Alleen als die subsidiering doorgang vindt, zal de gemeente de aanpassing ook daadwerkelijk uitvoeren.
18 juli 2005
Kunstzinnige invulling Anne Frankplein
Burgemeester en wethouders hebben zich in principe bereid verklaard financieel bij te dragen aan een kunstzinnige invulling van het Anne Frankplein in Rijen.

De bijdrage zal maximaal 30.000 bedragen en uit het cultuurfonds komen.
Ook projectontwikkelaar Schoonwoon, die aan de zuidzijde van het plein een appartementencomplex het project Spoorzone gaat realiseren, wil geld beschikbaar stellen voor deze nieuwe inrichting.

Hoe het plein - nu nog een grasveld met bomen er precies uit gaat zien is nog niet bekend. Wel zal het kwaliteit uit moeten stralen. Het gaat immers om een in het oog springende locatie. Langs het plein loopt een doorgaande route met veel woon/werkverkeer en in de nabijheid van het station fungeert het plein als een entree voor mensen die van het openbaar vervoer gebruik maken.

Stemt de gemeenteraad in met het beschikbaar stellen van het genoemde bedrag, dan krijgen twee, via de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting geselecteerde kunstenaars opdracht om een eerste schetsontwerp te maken. Gemeente en Schoonwoon zullen uit deze ontwerpen een keuze maken en de definitieve opdracht verstrekken.
18 juli 2005
Landschappelijke inpassing Noordwesttangent

Het college heeft ingestemd met het schetsvoorstel van de gemeente Tilburg voor de landschappelijke inpassing van de Burgemeester Letschertweg (Noordwesttangent) tussen Hulten en de toekomstige Tilburgse woonwijk Koolhoven. Het ontwerp geeft een beeld van de invulling van de Groene Zoom tussen de oude Rijksweg /Bredaseweg en de spoorlijn.

Tijdens de informatiebijeenkomst voor inwoners van Hulten in november 2004 hebben ook belanghebbenden positief op het schetsvoorstel gereageerd. Er zijn geen reacties binnengekomen. Conclusie kan daarom zijn dat het ontwerp ook in de directe omgeving niet op tegenstand stuit.

Landschappelijk gezien is er sprake van een goede inpassing van de Noordwesttangent. De visuele hinder en de geluidshinder van de Noordwesttangent zullen tot een minimum worden beperkt.

Vanuit Hulten zal het zicht op de te bouwen woningen in de wijk Koolhoven grotendeels worden onttrokken door de groene geluidsschermen aan de oostzijde van de Noordwesttangent en de veertig meter brede bosstrook aan de westzijde van de weg.

De hoogte van een kantoorgebouw dat langs het spoor is geprojecteerd, staat nog ter discussie. De toekomstige uitstraling daarvan op de omgeving is nog niet goed in te schatten.

De hoogte van de woonbebouwing en het geprojecteerde kantoorpand zal de gemeente Tilburg nader vast moeten leggen in een bestemmingsplan. Is die hoogte bezwaarlijk, dan kan de gemeente Gilze en Rijen dit tijdens de bestemmingsplanprocedure aan de gemeente Tilburg kenbaar maken.