Gemeente Stadskanaal

Stadskanaal, 18 juli 2005 Nummer: 40

Nieuwbouw bibliotheek kan van start in Stadskanaal

De onderhandelingen over de nieuwbouw van de Openbare Bibliotheek in Stadskanaal zijn afgerond. Naast de Spont wordt aan de zijde van de Europalaan een woontoren met bibliotheek en de afdeling volwasseneducatie van het Noorderpoortcollege gerealiseerd. Ook krijgt NOVO een organisatie voor mensen met een verstandelijke handicap onderdak in het gebouw. NOVO zal een konditorei en kunstatelier bij de bibliotheek opzetten.
Binnenkort sluiten de betrokken partijen een intentieovereenkomst. Bemog Projectontwikkeling B.V. uit Zwolle treedt op als ontwikkelaar van het project. Er is een gezamenlijk plan van eisen opgesteld. Boven de school en de bibliotheek worden 36 appartementen door Bemog en Wooncom gebouwd. Het gaat daarbij om 24 koop- en 12 huurwoningen. De Stichting Provinciale Bibliotheek Centrale Groningen treedt als financier op voor het Noorderpoortcollege en de NOVO . Daarnaast wordt de Stichting Openbare Bibliotheken Stadskanaal eigenaar van de bibliotheek en opdrachtgever voor de bouw van hun centrale vestiging. Zij laten zich door een bouwkundig adviseur ondersteunen. Architectenbureau Klein uit Groningen maakt het ontwerp en zorgt voor de uitvoering.
De bibliotheek zal een brede ontmoetingsfunctie hebben. Verwacht wordt dat minimaal 200.000 bezoekers per jaar de weg weten te vinden naar de nieuwe bibliotheek. De bibliotheek gaat intensief samenwerken met het NoorderpoortCollege. Hierdoor is het mogelijk om de meest moderne multimedia en informatie- en communicatie technologie toe te passen. De samenwerking brengt de bibliotheek in Stadskanaal in een voorhoede positie.
Ook wordt de bibliotheek de mogelijkheid geboden om een streekkamer te ontwikkelen. De nadere invulling van de streekkamer zal in nauw overleg met het Streek Historisch Centrum plaatsvinden.
Met de totale bouw is zo'n 10 miljoen euro gemoeid. De nieuwbouw wordt zoveel mogelijk afgestemd op de bouw van het Leisure - en cultuurplein. Volgens de planning wordt in 2006 begonnen met de bouw. Het grootschalige project wordt in 2007 opgeleverd.
Onderzoek naar woonwensen en woonbeleving onder inwoners Stadskanaal De gemeente Stadskanaal vindt het belangrijk dat haar inwoners naar wens wonen. Samen met de woningcorporaties Stichting Wooncom en Woonzorgcombinatie BCM start de gemeente een onderzoek naar de woonwensen en woonbeleving van inwoners in de gemeente Stadskanaal. Voor het onderzoek zijn 4.000 huishoudens uit Stadskanaal volkomen willekeurig geselecteerd. Zij ontvangen in de week van 4 juli een brief met Raadhuisplein 1 Postbus 140 TEL (0599) 631 631 gemeente@stadskanaal.nl BANK 28.50.06.428 9501 SZ Stadskanaal 9500 AC Stadskanaal FAX (0599) 620 744 www.stadskanaal.nl t.n.v. gemeente Stadskanaal