Waterschap Brabantse Delta



Waterschap sluit s nachts sluis Benedensas

Steenbergsche Vliet 's nachts afgesloten om blauwalgen buiten de deur te houden

Waterschap Brabantse Delta sluit 's nachts de sluis Benedensas bij De Heen (gemeente Steenbergen) om het binnendrijven van blauwalgen in de Steenbergsche Vliet tegen te gaan. De stremming van Benedensas geldt voor onbepaalde tijd. Vorige week sloot het waterschap al de Manderssluis bij Dintelsas af om de blauwalgen tegen te houden.

De droogte van de afgelopen dagen zorgt voor drijflagen van blauwalg op het Volkerak-Zoommeer.
Vorige week sloot het waterschap daarom 's nachts al de Manderssluis bij Dintelsas. Hierdoor stroomde het water van de Mark en Dintel via het Mark-Vlietkanaal naar de Steenbergsche Vliet. Door de overwegend westenwind en de lage stroming in de Vliet dreigen de algen nu toch deze rivier op te drijven. Door het sluiten van Benedensas worden de blauwalgen buiten de deur gehouden.

Stremming
Schepen varen via schutsluis bij Benedensas vanuit het Vokerak-Zoommeer de Steenbergsche Vliet op en omgekeerd. Vanaf heden is deze sluis op werkdagen gestremd voor het scheepvaartverkeer van 's avonds 22.00 uur tot 's morgens 07.00 uur. In de nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag is de sluis gestremd van 22.00 uur tot 08.00 uur.

Blauwalgen
Op het Volkerak-Zoommeer komen vooral 's zomers veel blauwalgen voor. Dat komt omdat er teveel voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water zitten. Blauwalgen zijn bacteriën die zowel aan de oppervlakte als in de diepere waterlagen voorkomen. Blauwalgen vervuilen het water, vooral als ze afsterven. Ze produceren dan giftige stoffen waar mens en dier ziek van kunnen worden. Wanneer de temperatuur daalt en het gaat regenen, dan verdwijnen de blauwalgen weer.
---