Vereniging Nederlandse Gemeenten

VRIJSTELLINGSBESCHIKKING VOOR PUBLIEKE TAKEN VAN STAATSSTEUNRECHT IS VASTGESTELD

De Europese Commissie heeft de vrijstellingsbeschikking artikel 86 EG-Verdrag en aanpassing van de Transparantierichtlijn vastgesteld. Bekostiging van publieke taken die in het Europese recht worden aangemerkt als economische activiteiten, worden met de beschikking beschouwd als verenigbare staatssteun. Deze hoeft niet bij de Europese Commissie te worden genotificeerd.

Om onder de beschikking te vallen mag de bekostiging niet meer bedragen dan 30 miljoen per jaar en mag de omzet van de onderneming of het onderdeel van de gemeente die de taak uitvoert, niet meer bedragen dan 100 miljoen per jaar. Wel moet de bekostiging voldoen aan een toetredingsregel en een tweetal gedragsregels. De publieke taak moet in een besluit gedefinieerd zijn.

De bekostiging mag geen overcompensatie bevatten en de lasten en baten van de publieke taak moeten in de administratie gescheiden worden bijgehouden van eventuele andere activiteiten. Voor publieke taken met een hogere bijdrage van de overheid is een apart richtsnoer vastgesteld.