Eerste mijlpijl renovatie gemaal de Baanbreker in Well (18-07-2005) Kraan plaatst 54 ton zware betonnen bak

De renovatie van gemaal de Baanbreker in Well (gld) bereikt morgen (dinsdag 18 juli) haar eerste mijlpaal. Rond het middaguur wordt met behulp van een zware kraan een 54 ton wegende betonnen (u-vormige) bak geplaatst. Op deze U-bak wordt een krooshek aangebracht. Dit hek voorkomt dat er vuil in de pompen van het gemaal komt, wat tot storingen kan leiden.

Kroosbrug
Aannemer Verhoeven (civiele techniek) plaatst de voorziening om kroos en ander vuil uit het water te halen. Deze hele voorziening wordt de kroosbrug genoemd. Hiervoor is op het werk eerst de U-bak gestort. Op deze U-bak wordt het krooshek bevestigd. Dit houdt kroos, maaisel en ander (grof)vuil tegen. Een automatische grijper haalt het vuil vervolgens frequent uit het water en legt het op de kant.

Renovatie
Gemaal de Baanbreker aan de Wellseindsedijk wordt in opdracht van Waterschap Rivierenland gerenoveerd. De renovatie is nodig omdat het gemaal niet meer voldoet aan de huidige elektrotechnische eisen. Ook wordt de pompcapaciteit vergroot van 440 m3 per minuut naar 540 m3 per minuut.
De renovatie bestaat uit het vernieuwen en vergroten van de pompen, het verplaatsen van een krooshekreiniger, en de vervanging van de elektrotechnische installatie. Het werk is in februari 2005 gestart en duurt naar verwachting nog tot augustus 2006.