Gemeente Alkmaar


Gemeente Alkmaar bestrijdt iepenziekte

18 juli 2005

Ook dit jaar is in Alkmaar weer de iepenziekte geconstateerd. Om verdere verspreiding van de iepenziekte te voorkomen, kapt de gemeente de zieke bomen. Daarnaast probeert de gemeente door bijvoorbeeld het inenten van bomen besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen. Tot nu toe zijn in Alkmaar circa veertig zieke bomen opgespoord. Naar verwachting neemt het aantal bomen dat geveld wordt door de iepenziekte, de komende weken nog toe.

De iepenziekte is een zeer besmettelijke schimmelziekte die wordt overgebracht door iepenspintkevers of via ondergrondse wortelverbindingen tussen iepen. Die kevers kunnen wel elf kilometer vliegen. Zij zijn er dus de oorzaak van dat ook relatief ver uit elkaar staande iepen gemakkelijk besmet kunnen worden met de schimmel. Na besmetting door de schimmel kan een gemiddelde volwassen iep al binnen twee tot vier weken dood zijn. De razendsnelle verspreiding van de iepenziekte kan slechts tot staan worden gebracht door zieke bomen en ongeschild snoei- en haardhout snel te verwijderen. Hierdoor wordt de afstand tussen gezonde en zieke/dode iepen zodanig vergroot dat overdracht van de ziekte nauwelijks meer kan plaatsvinden.

Bij de controles van iepen worden ook de iepen op particulier terrein meegenomen en worden eigenaren van particuliere tuinen of terreinen met bomen waarbij de iepenziekte is geconstateerd gemaand de zieke bomen zo snel mogelijk op te ruimen.

Melden van zieke iepen
Inwoners van Alkmaar die zieke of dode iepen hebben gezien (op particuliere of openbare terreinen), worden verzocht dit zo snel mogelijk te melden aan het centraal meldnummer van de gemeente Alkmaar: (072) 548 94 44. Als de iepenziekte inderdaad wordt geconstateerd, wordt zo snel mogelijk actie ondernomen. Ook inwoners die zien dat ergens (ongeschild) iepenhout ligt opgeslagen, wordt verzocht contact op te nemen met de gemeente.

18 juli 2005