FNV

Minister Bot: 'Situatie Nepal hoog op EU-agenda'

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft FNV Bondgenoten verzekerd dat de slechte mensen- en vakbondsrechtensituatie in Nepal hoog op de EU-agenda blijft staan tijdens het Britse voorzitterschap. Hij deed dat in zijn reactie van 9 juli op een brief van FNV Bondgenoten van 9 juni. Daarin vroeg Bondgenotenvoorzitter Henk van der Kolk Bot dringend om aandacht voor de schending van vakbonds- en mensenrechten in Nepal.

Tevens verzocht hij minister Bot om te bewerkstelligen dat Groot-Brittannië, sinds 1 juli voorzitter van de Europese Unie, een actieve rol gaat spelen in zijn voormalige kolonie voor herstel van vakbondsrechten en democratie.

Minister Bot stelt in zijn reactie verder dat de Nederlandse regering en de Europese Unie de Nepalese situatie nauwlettend en met zorg volgen. Ook is er overleg over de toestand in het Himalayakoninkrijk. Bot wijst erop dat tijdens de laatste VN-Mensrechtencommissie in Geneve een resolutie inzake Nepal is aangenomen.

In Nepal worden nog steeds tientallen vakbondsmensen opgepakt en vastgezet. Ook wordt een intimiderende houding tegen hen en hun bonden aangenomen en worden basale vakbondsrechten als vrijheid van vergadering onmogelijk gemaakt.

Sinds 1996 is Nepal in de ban van een maoïstische guerillaoorlog tegen de monarchie. Daarin hebben al elfduizend mensen, veelal burgers, hun leven verloren.

In deze situatie onderdrukt koning Gyanendra de vakbonden. FNV Bondgenoten neemt het met name op voor Binda Pandey, een van de leider van de onafhankelijke bond voor chemie- en metaalarbeiders. Zij was dit jaar genomineerd voor de Febe Velasqeuz Vakbondsrechtenprijs van de FNV.

Pandey, tevens vice-voorzitter van de internationale federatie van chemiebonden ICEM, staat op de bres voor vakbondsvrijheid en herstel van de democratie in Nepal. Ze werd al vier keer gearresteerd, ondervraagd en weer vrijgelaten.

Op zijn internationale dag in april besloot FNV Bondgenoten om dit jaar extra aandacht aan Nepal te besteden. De oorlog in het land krijgt niet zoveel aandacht in de media, maar mag volgens de bond niet vergeten worden.