Deloitte distantieert zich van uitlatingen Pieter Lakeman (SOBI)

18.07.2005 / 18:52 / Rubriek: Economie / Organisatie: Deloitte

Rotterdam, 18 juli 2005 Accountants-adviesorganisatie Deloitte neemt met kracht afstand van de beschuldigingen die Pieter Lakeman (SOBI) jongstleden zaterdag heeft gedaan in NRC Handelsblad. Onder de kop Deloitte zou op Ahold failliet moeten gaan, wordt door de heer Lakeman een beeld geschetst van de rol en positie die Deloitte zou hebben ingenomen als externe accountant van Ahold. De beweringen van de heer Lakeman hebben geen enkel aanknopingspunt met de werkelijkheid en tasten ten onrechte de eer en goede naam van Deloitte aan.

De voornaamste verwijten van Lakeman zijn dat Deloitte doelbewust jaarrekeningen heeft goedgekeurd, terwijl ze wist dat deze onjuist waren. Ook zou Deloitte hebben meegewerkt aan het opstellen van onware balansen. Deloitte zou eveneens volgens de heer Lakeman strafrechtelijk laakbaar hebben gehandeld door een te commerciële houding te hebben aangenomen in de richting van Ahold. Deloitte zou de standaard voorgeschreven controletechnieken niet hebben toegepast. Lakeman meent een en ander te kunnen ontlenen aan het strafdossier van het Openbaar Ministerie tegen vier voormalige Ahold-bestuurders.

Deloitte betreurt de onjuiste en suggestieve uitlatingen van Lakeman die hij zonder enig gefundeerd bewijs heeft gedaan. Deloitte ontkent ten stelligste zich schuldig te hebben gemaakt aan het plegen of medeplegen van strafbare feiten zoals Lakeman beweert in het interview met NRC Handelsblad. Deloitte herkent zich op geen enkele wijze in het beeld dat in het interview wordt geschetst. Deloitte herhaalt er van overtuigd te zijn dat haar controlewerkzaamheden ten behoeve van de jaarrekeningen van Ahold voldeden aan de daarvoor geldende professionele eisen.

Tot slot benadrukken we nogmaals dat wij er het volste vertrouwen in hebben dat de Raad van Tucht in de eerder in deze door SOBI aangespannen tuchtklacht, tot de conclusie komt dat van de in het interview beweerde onjuiste gedragingen van Deloitte en haar accountants, geen sprake is.

Over Deloitte Touche Tohmatsu
Deloitte Touche Tohmatsu is een organisatie van zelfstandige memberfirms, die zich richt op de hoogste kwaliteit bij het leveren van professionele dienstverlening en advies. Onze dienstverlening is gebaseerd op een wereldwijde strategie voor circa 150 landen. Daartoe is de expertise beschikbaar van 120.000 professionals in alle werelddelen en van onze memberfirms met hun vestigingen. Dienstverlening wordt aangeboden in vier professionele disciplines: accountants, belastingadviseurs, consultants, financieel adviseurs. Onze memberfirms werken zowel voor de grootste wereldwijde ondernemingen, als voor nationale bedrijven, de publieke sector als voor snelgroeiende bedrijven.

Deloitte Touche Tohmatsu is een Swiss Verein. Noch Deloitte Touche Tohmatsu, noch een van de memberfirms aanvaardt aansprakelijkheid voor het handelen of nalaten van handelen van andere memberfirms. Elke memberfirm is een zelfstandige juridische eenheid die werkt onder de naam Deloitte & Touche, Deloitte Touche Tohmatsu of enige andere daaraan gerelateerde naam. De dienstverlening zoals weergegeven in deze uitgave wordt geleverd door de betreffende memberfirm en niet door Deloitte Touche Tohmatsu Verein.