Ingezonden persbericht

NKPW naar rechter over geheimzinnigheid van Economische Zaken

Nationaal Kritisch Platform Windenergie maakt bij de rechter bezwaar tegen geheimzinnigheid van ministerie van Economische Zaken

URSEM, 20050718 -- Het Nationaal Kritisch Platform Windenergie (NKPW) heeft zich gewend tot de rechtbank te Den Haag in verband met de weigering van het ministerie van Economische Zaken het TNO-rapport inzake het evaluatieonderzoek BLOW (Bestuursovereenkomst Landelijke Ontwikkeling Windenergie) openbaar te maken.


Het NKPW stelt zich ten doel nut en noodzaak van windenergie op land aan een kritische beoordeling te onderwerpen en derhalve ook de besluitvorming terzake te volgen. Het NKPW vindt het van groot belang dat betrokken burgers reeds kunnen meespreken gedurende, en niet alleen na afloop van het proces van besluitvorming. Met het oog daarop heeft het NKPW onlangs de betrokken bestuurders bij BLOW aangeschreven om, voordat het bij de tussentijdse evaluatie van BLOW begin september tot besluitvorming komt, maatschappelijk overleg te entameren.


Voorts heeft het NKPW aan het ministerie van Economische Zaken verzocht het TNO-eindrapport inzake het evaluatieonderzoek BLOW direct openbaar te maken, omdat dit rapport ongetwijfeld van groot belang is voor de meningsvorming. Openbaarmaking van het TNO-rapport is niet alleen van belang ter wille van bestuurlijke en politieke transparantie, maar ook om de kwaliteit van de besluiten te stimuleren en maatschappelijk draagvlak te verkrijgen voor genomen beslissingen.


Het NKPW is dan ook verbaasd en teleurgesteld over de weigering van het ministerie van Economische Zaken om het TNO-rapport onmiddellijk openbaar te maken. Het ministerie stelt onder meer dat "publicatie voorafgaand aan het bestuurlijk overleg afbreuk zou doen aan het proces van zorgvuldigheid" . Naar het oordeel van het NKPW is eerder sprake van het tegendeel.


Vanwege het spoedeisende karakter heeft het NKPW zich nu gewend tot de Voorzieningenrechter van de arrondissementsrechtbank te Den Haag, met het verzoek de directe openbaarmaking van het TNO-rapport te gelasten.


Het Nationaal Kritisch Platform Windenergie, vertegenwoordigt 50 plaatselijke groepen, méér dan 10.000 personen. Het NKPW wil het open landschap in stand houden, is vóór een schoner milieu, vóór duurzame energie en vóór een goede leefomgeving. De reusachtige turbines, die verschijnen in ons dichtbevolkte land waar de ruimte schaars is, produceren een verwaarloosbare hoeveelheid stroom. Windturbines brengen schade toe aan milieu, landschap, open ruimte en leefomgeving. Zie voor verdere informatie onze website www.nkpw.glow.nl.



Ingezonden persbericht