Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

NEDERLANDSE AKKERBOUW VAKBOND DEMONSTREERT OP 18 JULI IN BRUSSEL MEE VOOR BETER SUIKERBELEID

De als "hervorming" gepresenteerde verslechtering van het suikerbeleid is in lijn met de eerdere aanvallen van de Europese Commissie: prijsverlaging en een beetje inkomenssteun als compensatie. Het begon in 1993 met het graan en nu is dan als laatste suiker aan de beurt. De aanvalstactiek van de Europese Commissie is "stap voor stap" en "sector voor sector". Gegeven het feit dat het totaal beschikbare bedrag voor inkomenscompensatie in de EU vaststaat drijft ze de verschillende sectoren in het defensief. De traditionele vertegenwoordigers, zoals LTO, strijden niet meer voor de prijzen, maar voor een zo groot mogelijke portie uit de inkomenscompensatie-pot. Zo worden katoenboeren, suikerbietentelers, melkveehouders enzovoorts tegen elkaar uitgespeeld. En wij blijven zitten met het imago van subsidievreters.

De Europese landbouw verdient volgens de Nederlandse Akkerbouw Vakbond een veel aanvallender spelopvatting. Er is wel degelijk een alternatief voor de verslechteringen van de Europese landbouwpolitiek. De NAV geeft de argumenten en de kansen voor dat alternatief.

Suiker is niet alles
Het is een feit, dat suikerbieten een belangrijk gewas is voor het inkomen in de akkerbouw. Maar dat komt, omdat het graansaldo en in verband daarmee de saldo's van andere gewassen gedaald zijn. De EU-suikerprijs is al jaren hetzelfde. Ook de oppervlakte suikerbieten is niet groot: 1,8 miljoen ha. in de EU van 15 landen tegenover 35 miljoen ha graan en 5 miljoen ha olie- en eiwithoudende zaden. Dat laatste dekt maar voor ongeveer een derde de Europese consumptie. De rest wordt aangevuld met gesubsidieerde soja uit de VS en in toenemende mate uit Zuid-Amerika, waar de uitbreiding ten koste gaat van tropisch regenwoud.

Afschaffen exportsubsidies

In plaats van onderling kissebissen over de verdeling van de inkomenscompensatie-pot is het voor de Europese landbouw beter en aanvallender om het afschaffen van exportsubsidies te accepteren in ruil voor bescherming tegen goedkope importen.

Een paar honderdduizend hectare suikerbieten en een paar miljoen hectare graan vervangt de EU dan door een zelfde aantal hectares olie- en eiwithoudende zaden. "Rebalancing", het terug in evenwicht brengen, heette dat in de GATT-onderhandelingen rond 1990. De EU heeft dat idee toen in de onderhandelingen met de VS prijs gegeven in ruil voor concessies op het gebied van industrie en diensten.

Opkoopregeling: goed idee

De Europese Commissie komt met het goede idee een opkoopregeling voor het in te krimpen quotum in te stellen. Dat is het eerst interessant voor de minst efficiënt producerende gebieden. Deze vinden we vooral in Zuid-Europa waar de teelt van olie- en eiwithoudende zaden een goed alternatief is. Zo zou krimp van de EU-suikerproductie in principe pijnloos kunnen verlopen ook wat de Nederlandse bietenteelt betreft. Het quotum kan hier op peil blijven, als Zuid-Europa inlevert. Als we niet meer aan exportsubsidies doen hoeven we ook de heffingen, de zogenaamde zelffinanciering, niet meer op te hoesten.

Onacceptabel

De door de Europese Commissie voorgestelde prijsverlaging van 39% is onacceptabel en de inkomenscompensatie is de verkeerde, en ook onvoldoende, oplossing. Berekend is, dat bij deze voorstellen het inkomensverlies voor de gemiddelde Nederlandse bietenteler 7.766 euro bedraagt. Daar komt bij dat de inkomenscompensatie van 60% gekort zal worden in de komende jaren. Maar er zit ook een positieve kant aan de Commissievoorstellen: de al genoemde opkoopregeling en het feit, dat niet gekozen is voor volledige liberalisering. In feite erkent de Commissie, dat quota, een regulering van de markt beter is voor landbouwmarkten dan liberalisering. Volgens de NAV is het een kwestie van politieke wil om de omvang van de quota op marktevenwicht en de prijs op het niveau van de kostprijs vast te stellen.

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond demonstreert op 18 juli in Brussel mee voor een beter suikerbeleid.

Voor nadere inlichtingen: Joop de Koeijer tel 0111-691581 of 06-12784009

SAMENVATTING NAV-STANDPUNT OVER SUIKERHERVORMING:


- geen prijsverlaging dus ook geen compensatie
- quotumkorting tot het niveau waarop geen gesubsidieerde export meer nodig is
- geen generieke quotumkorting

- de EU komt met een opkoopregeling voor suikerquotum: een schadeloosstelling voor industrie en teler plus een equivalente verruiming van de "teeltrechten" voor olie- en eiwithoudende gewassen in de betreffende regio
- geen export van C-suiker

- import van MOL's, ACP, Balkan ed. op basis van preferentiële quota

Standdaarbuiten, 15 juli 2005


---- --