Ingezonden persbericht


Preventieactie voorkomt jaarlijks flink aantal branden

INTERPOLIS-CONTROLEURS DUIKEN HOOIBERG IN

Tilburg, 18 juli 2005 - Vijftien medewerkers van Interpolis zijn deze dagen druk in de weer met het preventief controleren van de temperatuur in hooibergen. In de zomermaanden is de kans op brand door 'broei' een reëel gevaar en is waakzaamheid geboden. Om brand te voorkomen bezoeken de Interpolis-controleurs ruim 2.200 agrarische bedrijven, vaak meer dan één keer. Vorig jaar werden vijfentwintig branden voorkomen door tijdig ingrijpen en de afgelopen weken ook al weer vijf. Maar nog te vaak gaat het mis, bijvoorbeeld omdat Interpolis-klanten geen gebruik maken van de gratis controles. Zo brandden vorige week dinsdag en woensdag in Smilde (Drenthe) en Vroomshoop (Overijssel) twee boerenschuren volledig af door hooibroei.

De Interpolis-controleurs beschikken over geavanceerde meetapparatuur. Met een lange en flexibele thermometer (zie foto) bepalen zij de temperatuur in de kern van de hooiberg. Boven de veertig graden is waakzaamheid geboden. Meet de controleur een temperatuur van zestig graden of meer, dan komt hij één of twee dagen daarna terug om te kijken of het hooi niet oververhit raakt. Blijft de temperatuur oplopen, dan wordt vaak assistentie van de brandweer gevraagd om het hooi uit de opslag te halen.

Fotobijschrift:

Interpolis-controleur Gerard van Amerongen meet de temperatuur in een hooiopslag in Ommeren (Gelderland). De foto is van William Hoogteyling (vrij van rechten).



Ingezonden persbericht