Ingezonden persbericht

Waarschuwing voor kinderen op mobiele telefoons

ISRAëL, 20050718 -- Op mobiele telefoons moet een waarschuwing staan, dat de straling schade kan toebrengen aan de hersenen van kinderen. Het voorstel komt van Dalia Itzik, minister van communicatie in Israël. De aanleiding is een uitspraak van Michael Repacholi van het stralingsproject van de World Health Organization (WHO).


"Voor wat betreft kinderen adviseert de World Health Organization het gebruik van hands-free headsets", zei Repacholi een week geleden voor de Canadese Televisie. De WHO is bezig met een groots opgezet onderzoek naar de relatie tussen kanker, gezondheidsklachten en de straling van mobiele telefonie. De schedel van een kind is dunner dan die van een volwassene en de hersenen zijn nog in ontwikkeling. Daarom schatten de experts het risico op schade aan de hersenen groter in dan bij volwassenen. Aangezien de hoeveelheid mobiele telefoons enorm groot is, zou ook een kleine schade aan de hersenen al grote gevolgen hebben.

Het onderzoek gaat niet alleen over het risico op kanker, maar ook over verlies van geheugen en verslechtering van het mentaal functioneren. De resultaten worden eind dit jaar verwacht. De uitspraak van Repacholi kan gezien worden als een voorbode. Hij volgt op de waarschuwing van William Stewart van de Britse stralingsraad (NRPB) in februari van dit jaar, dat kinderen tot acht jaar helemaal niet mobiel moeten bellen. Ondertussen zijn fabrikanten van mobiele telefoons druk bezig met de ontwikkeling van producten voor kinderen. In de Verenigde Staten worden ze door Disney en Barbie gepromoot.

Rode lamp

Dalia Itzik, minister van communicatie in Israël, reageerde onmiddellijk op de uitspraak. Zij besloot dat op alle mobiele telefoons een waarschuwing moet komen te staan, dat de straling schade toe kan brengen aan de hersenen van kinderen. "Het onderzoek van de WHO moet een rode lamp gaan laten branden", aldus Itzik. "We moeten optreden om de kinderen te beschermen". Haar plan wordt samen met het ministerie van Gezondheid en het ministerie van Milieu uitgewerkt. Enkele maanden geleden pleitte Izhak Kadman, voorzitter van de Israëlische raad voor de kinderbescherming, reeds voor een dergelijke maatregel.

In Nederland raadt het stralingsinstituut NRG in Petten aan, kinderen geen mobiele telefoon te geven. Het versturen van SMS-berichten verdient de voorkeur, omdat het hoofd daarbij minder bestraald wordt. Voor volwassenen geldt: houdt het gesprek kort, gebruik een headset, draag een ingeschakeld mobieltje niet op het lichaam en bel niet in een auto. Professor Xy Xi Shan van de Universiteit van Seoul in Korea gaat een stapje verder. Hij raadt het mobiele telefoneren überhaupt af. "Het is al bewezen dat de straling het DNA van een levend dier beschadigt", aldus de onderzoeker. Hij verwacht eind volgend jaar dezelfde conclusie te trekken voor het DNA van levende mensen.




Ingezonden persbericht