Provincie Noord-Holland

18-7-2005

Onderwerp

Gemeenteraden zijn akkoord met bestuursovereenkomst Wonen in het Groen en A9


De raden van de gemeenten Castricum en Heiloo hebben ingestemd met de ondertekening van de be-stuursovereenkomst Wonen in het Groen en A9 Heiloo/Limmen. De ondertekening van de bestuursovereenkomst door de provincie Noord-Holland, de gemeente Castricum en de gemeente Heiloo vindt medio oktober 2005 plaats. De partijen zetten zich gezamenlijk in voor het realiseren van woningbouw en een aansluiting op de A9, het ontwikkelen van natuur en recreatie.

De bestuursovereenkomst is een overeenkomst tussen de provincie Noord-Holland, de gemeente Castricum en de gemeente Heiloo. De partijen spreken uit dat ze zich gezamenlijk zullen inspannen voor de realisatie van het project Wonen in het Groen. Om tot realisatie te komen wordt er een projectorganisatie in stand gehouden en worden in de overeenkomst afspraken gemaakt:


- de realisatie van 2000-2400 woningen in het groen en ruimte voor 250-300 woningen in het topsegment;


- de realisatie van 200 ha. natuur inclusief waterberging en faunapassages en een netwerk van fiets-, wandel,- en ruiterpaden;


- de realisatie van een aansluiting op de A9 inclusief de landschappelijke inpassing daarvan in 100 ha. landelijk gebied.

Verder staan in de bestuursovereenkomst afspraken over de fasering van de woningbouw. Zodra er zekerheid is over een aansluiting op de A9, is de woningbouwontwikkeling in de Zandzoom mogelijk. De woningbouw in het Zuiderloo, een nieuwe woonwijk aan de zuidzijde van Heiloo behorende bij het gebied Zandzoom, is echter niet afhankelijk van de aansluiting op de A9. De voorbereiding van de woningbouw in het Zuiderloo kan starten zodra de bestuursovereenkomst is ondertekend. Ook is afgesproken dat 10% van de 250-300 woningen in het topsegment gerealiseerd mag worden voorafgaand aan een aansluiting op de A9.