Volker Wessels Stevin NV

Vialis neemt ComboNet over

Haarlem, maandag 18 juli 2005 - Met de overname van Connexxion-dochter ComboNet uit Hilversum heeft Vialis Verkeer & Mobiliteit haar positie versterkt in de openbaar vervoer- en verkeersmarkt. Onder Vialis moet ComboNet op termijn uitgroeien naar een mobiel netwerk voor zowel spraak- als datacommunicatie voor de markt van verkeer en mobiliteit.

Via dit mobiele netwerk dat nu alleen nog geschikt is voor spraakcommunicatie wisselen chauffeurs en centrales informatie uit. Het toekomstige netwerk is ook geschikt voor het doorgeven van verkeersinformatie aan zowel het openbaar vervoer als andere weggebruikers.

ComboNet is het mobiele netwerk waarover openbaar-vervoerbedrijven contact onderhouden tussen buschauffeurs, tram- en metrobestuurders, en centrales. Aangezien ComboNet gebruik maakt van een speciale radiofrequentie en bijna 150 antennepunten in ons land, is het netwerk uiterst betrouwbaar voor bedrijfskritische communicatie. Met een druk op de knop is er direct verbinding met de centrale. Vooral in noodsituaties of bij calamiteiten waar openbare mobiele netwerken kunnen uitvallen door overbelasting, blijft ComboNet overeind wat de veiligheid van reizigers ten gunste komt. ComboNet wordt gebruikt door onder meer Connexxion, HTM, Arriva en BBA.

Daarnaast is ComboNet verantwoordelijk voor het beheer van de Dynamische Reizigers Informatie Systemen (DRIS) op verschillende busstations. Daarmee worden reizigers op de hoogte gehouden van vertragingen of wijzigingen. "Wachten is vervelend als je niet weet hoe lang het nog duurt. Maar als je dankzij dit systeem weet dat het bijvoorbeeld nog vijf minuten duurt, stel je de reiziger gerust", aldus Jos van Kleef, directeur van Vialis.

Volgens Van Kleef gaan de ontwikkelingen in de verkeer- en mobiliteitsector heel snel. "Door de komst van de ov-chipkaart moeten straks de transacties van miljoenen bus- en tramreizigers via mobiele datacommunicatie worden verzonden. Daarnaast zijn we druk bezig het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken door reizigers actuele en dynamische verkeersinformatie te geven zoals we na de zomervakantie in regio Haaglanden gaan introduceren. Door nu te investeren in een eigen mobiel netwerk zijn we klaar om de vruchten te plukken van deze groeimarkt."

Harry Verschuuren, (directeur ICT en interim-directeur ComboNet), van Connexxion is verheugd met de overname van ComboNet door Vialis. "Communicatie is niet de kernactiviteit van onze onderneming. Bovendien is het voor ComboNet makkelijker om voor onze concurrenten te werken als ze niet bij ons onder één dak zitten."