Nederlands Verbond van de Groothandel


Den Haag, 18 juli 2005

Inkoopmacht leidt tot monopolisme

Economische balans is ernstig verstoord

Het Nederlands Verbond van de Groothandel ondersteunt de noodkreten van de toeleveranciers van KBB Vendex. Aanleiding vormt de brief van 1 juli waarmee de voorzitter van de Raad van Bestuur van Vendex KBB eenzijdig de afspraken met toeleveranciers wijzigt. Niet alleen de betalingstermijn wordt van 30 tot 60 dagen verlengd, maar bovendien wordt er, onder het mom van een kennelijk verplichte "marketingbijdrage", een betalingskorting van 5% opgelegd.

Al vorig jaar wees het NVG naar aanleiding van de NMa consultatieronde over inkoopmacht op de kennelijk onvoorziene gevaren van de mededingingswet.

De laatste jaren zijn er, als gevolg van concentraties, aan 'inkoopzijde' machtige blokken ontstaan die, ook al tijdens een beter draaiende economie, mede de oorzaak zijn van het wegvallen van leveranciers, het wegdrukken van A-merken ten voordele van vaak kwalitatief mindere private labels, het verder verdrijven van productie naar lage lonen landen en het daarbij behorende verlies aan arbeidsplaatsen.

In de praktijk zijn inkopende partijen, grootwinkelbedrijf en inkooporganisaties voor de detailhandel, veel groter en machtiger dan de toeleveranciers. Deze bedrijven kunnen niet zomaar nee-zeggen tegen een afnemer die een substantieel deel van de omzet vertegenwoordigt en samenwerking is wettelijk niet toegestaan.

Uiteindelijk leidt het tot een situatie waarbij in het zakelijke deel van sommige branches slechts twee, en misschien zelfs maar één, aanbieders overblijven: monopolisme dus, en dat terwijl gezonde concurrentie het doel was.

Tijdens economisch mindere tijden en tijden waarin detailhandelsorganisaties alleen nog maar op prijs kunnen concurreren en daarom gedwongen worden te snijden in kosten, is de verleiding groot die rekening op het bord van de toeleverancier te leggen. Dat is wat er nu gebeurt. Overigens is geen nieuw fenomeen. In andere branches is dit al lager gebruik.

Inkoopmacht kan in de praktijk moeilijk worden bestreden. Bedrijven komen bijna nooit naar buiten met hun klachten. Men is bang klanten te verliezen. In de zakelijke markt, maar ook steeds meer in de consumentenmarkt, gaat het vaak om een zeer beperkt aantal afnemers met een behoorlijk volume. Één verliezen betekent een omzetverlies van al snel 10%. Het zal daarom niet snel komen tot een veroordeling en boetes.

Het NVG roept de overheid op de mededingingswet eens nadrukkelijk tegen het licht te gehouden, Doordat de huidige wet geen weerwoord biedt tegen inkoopmacht is herziening nodig, zeker waar het gaat om het inperken van inkoopmacht. De zo noodzakelijk balans in het economisch verkeer moet worden hersteld.

Het Nederlands Verbond van de Groothandel (opgericht in 1950) is dé overkoepelende ondernemersorganisatie die de veelzijdige belangen behartigt van de Nederlandse groothandel en de daaraan gelieerde internationale handel.

Ruim 55 brancheverenigingen zijn lid en circa 200 groothandelsondernemingen zijn rechtstreeks aangesloten bij het NVG.

De groothandelsomzet bedroeg in 2004 zo'n EUR 250 miljard, gerealiseerd door 55.000 ondernemingen. De sector biedt werkgelegenheid aan meer dan 450.000 mannen en vrouwen.


Noot voor de redactie -