Provincie Utrecht

Provincie Utrecht stelt integratie centraal in Sociale Agenda

19-7-2005 -

De Provincie Utrecht stelt in het kader van het programma `Sociale agenda in uitvoering' EUR 350.000 beschikbaar voor de uitvoer van diverse projecten rond het thema.

Het thema Integratie wordt gekoppeld aan een aantal concrete deelthema's, te weten Integratie en vrije tijd, Integratie en onderwijs/arbeidsmarkt, Integratie en leefbaarheid en Integratie en zorg. Binnen deze deelthema's zijn verschillende projecten benoemd. De projecten lopen uiteen van het organiseren van activiteiten tot aan het vergroten van kennis over beschikbare voorzieningen. Binnen het deelthema Integratie en vrije tijd is er speciale aandacht voor de sportstimulering van vrouwen en meisjes van allochtone afkomst. Daarnaast wordt binnen dit thema gestreefd naar vergroting van het onderlinge begrip bij (sport)verenigingen, zodat onder meer een toename van het aantal allochtone leden plaatsvindt.

Meer stageplaatsen
Op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt is het beperkte aantal stageplaatsen voor met name VMBO en MBO leerlingen aanleiding om meer ondernemers te benaderen om stageplaatsen beschikbaar te stellen. Vooral leerlingen van allochtone afkomst blijken moeite te hebben met het vinden van een geschikte stageplek. Door allochtone ondernemers erop te wijzen dat ook zij een erkend leerbedrijf kunnen worden, wil de provincie bereiken dat er meer allochtone ondernemers erkend leerbedrijf worden en zodoende het aantal beschikbare stageplaatsen wordt vergroot.

Kennismaken
Om de kloof tussen verschillende bevolkingsgroepen te dichten, worden binnen het thema Integratie en leefbaarheid activiteiten georganiseerd die er op gericht zijn om autochtone bewoners kennis te laten maken met de cultuur en gebruiken van migranten. Dit kunnen buurt- of wijkgerichte activiteiten zijn, maar ook activiteiten gericht op de stad of dorp als geheel. Ook krijgen jongeren de kans via diverse soorten media (bijv. video, kunst, radio, krant) hun mening over de multiculturele samenleving te verwoorden en zullen activiteiten opgestart worden die er op gericht zijn de contacten tussen oudere en jongere bewoners te laten toenemen.
Het thema Integratie en Zorg heeft tot slot aandacht voor allochtone mantelzorgers. Hen wil de Provincie duidelijk informeren over de mogelijkheden tot ondersteuning van hun mantelzorgtaak.

Duidelijke resultaten
Met de projecten wil de Provincie Utrecht op een actieve manier bijdragen aan een betere integratie van de verschillende bevolkingsgroepen in de provincie. De projecten worden gefinancierd uit het zogenaamde flexibel projectenbudget van de sociale agenda in uitvoering. Via een aanbestedingsprocedure die in augustus wordt uitgezet, kunnen partijen offertes indienen voor de uitvoering van de diverse projecten. Met het werken op projectbasis in plaats van op basis van langlopende subsidies, wil de provincie doelgerichter werken met duidelijk meetbare resultaten. De projecten lopen tot eind 2006.

Laatst gewijzigd op 07/19/2005. Paginabeheer: Gert Nijenhuis; Angeniet Gillissen