FONDS voor Amateurkunst en Podiumkunsten

19 juli 2005: Ton Lutz Prijs 2005 gaat naar Sarah Moeremans Voor de zesde keer is de Ton Lutz Prijs uitgereikt. Tijdens de feestelijke uitreiking zaterdag 3 juli jl. op het ITs Festival heeft Sarah Moeremans met haar voorstelling Roostattoo de prijs in ontvangst genomen.
De jury: 'Roostattoo is een voorstelling die zowel in taligheid, enscenering, acteursregie en ruimtegebruik alle registers van het theatrale benut en opengooit'.
De jury voor de Ton Lutz Prijs bestond dit jaar uit Ricardo Burgzorg (cultureel ondernemer), Piet Menu (programmeur Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond) en Elke van Campenhout (theater- en danscriticus bij o.a. De Standaard).
De Ton Lutz Prijs wordt uitgereikt aan het grootste regietalent onder de afstuderende makers. De winnaar ontvangt een speciaal ontworpen tas gevuld met EUR 4.500,-- productiegeld (beschikbaar gesteld door het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten, FAPK) en tweeëneenhalve maand loonkostensubsidie voor de regisseur (beschikbaar gesteld door Kunstenaars&CO).
De prijs wordt jaarlijks uitgereikt is een initiatief van het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten en Kunstenaars&CO. De prijs werd in 2000 gewonnen door mimespeelster Suzan Boogaerdt met haar solo Yvonne, in 2001 door Olivier Provily van de Regie Opleiding Amsterdam voor zijn voorstelling Oorlogje en in 2002 door Christiaan Mooij van de Regie Opleiding Amsterdam voor zijn voorstelling Hamlet. In 2003 ging de prijs naar mimespeelster Boukje Schweigman voor haar voorstelling Klep. Met de prijs maakte zij de productie Grond. Vorig jaar won Jef van Gestel de prijs met Tuttefrut. De ITs Award 2005
Tevens werd voor de tweede keer de ITs Award uitgereikt. Deze prijs voor de beste internationale voorstelling ging naar Eeva Muilu voor haar dansvoorstelling 'Vermiculus'.
De jury voor de ITs Award bestaat uit Theu Boermans, artistiek leider van het ITs Festival en Tim Persent, artistiek leider dans. Vorig jaar won de Duitse voorstelling van de regisseur Roger Vontobel (Hamburg).

De ITs Award wordt in z'n geheel gefinancierd door het FAPK. De ITs Award is niet zomaar een prijs. De beste internationale voorstelling van ITs 2004 wordt prime time geprogrammeerd tijdens het Pend Fringe, een onderdeel van het wereldberoemde Edinburgh Festival Fringe. De beste internationale voorstelling van ITs 2005 wordt prime time geprogrammeerd tijdens het Pend Fringe, een onderdeel van het wereldberoemde Edinburgh Fringe Festival. De winnaar reist in augustus af naar de Schotse hoofdstad.