Ingezonden persbericht

Onderzoek: Betaalbaar mobiel bellen in het buitenland

'Vodafone Passport is voor veel mensen een kat in de zak'

AMSTERDAM, 20050719 -- De afgelopen weken is er in de media en in de politiek volop aandacht besteed aan de kosten van mobiel bellen in het buitenland. TrendCall heeft een uitgebreid onderzoek verricht naar de problemen en oplossingen omtrent mobiel bellen in het buitenland. De kleine providers blijken de betere oplossingen te bieden.


Belbundellende
De grote providers werken zonder uitzondering met belbundels. Veel deelnemers aan het TrendCall onderzoek melden dat ze de bundel tijdens hun vakantie niet opkrijgen. Orange wordt als positieve uitzondering hierop genoemd, omdat bij dit bedrijf alle gesprekken uit één bundel komen. Van den Hondel: "Bij de meeste grote providers wordt je dus eigenlijk twee keer gepakt: eerst betaal je voor een bundel die je niet opkrijgt en daarna nog eens voor de gesprekken buiten de bundel in het buitenland."

Hoge Tarieven
Bijna alle respondenten klagen over de hoge kosten van zowel bellen als SMS'en in het buitenland (de zogenaamde 'roamingkosten'). Doorgaans kost bellen uit een Europees land naar Nederland ongeveer een Euro per minuut. In het buitenland gebeld worden is meestal iets goedkoper, maar nog steeds duur. Buiten Europa lopen de tarieven snel op; belkosten van enkele Euro's per minuut zijn niet abnormaal. Een van de deelnemers schrijft: "Ik weet de tarieven niet precies, maar idioot duur is het in elk geval".
Met name de tarieven voor gesprekken ontvangen ziet men als onevenredig hoog. Een deelnemer meldt: "Ik kan m'n ouders in Spanje niet bellen omdat dat HEN nog meer kost dan mij". Een ander schrijft: "De helft van de keren dat ik gebeld wordt blijkt het weer zo'n stomme telefonische enquête te zijn."

Onduidelijkheid
Een verdere klacht van veel gebruikers betreft de voorlichting over de tarieven. Schipper: "Het huidige mobiele aanbod is voor de meeste mensen al een wirwar van variërende tarieven, belbundels die vervallen en ellenlange opzegtermijnen. Probeer dan nog maar eens uit te vinden wat nou precies de roamingtarieven per land en soort aansluiting zijn".
Om het nog ingewikkelder te maken werken veel providers met 'roamingpartners'. Bellen via deze netwerken in het buitenland is minder duur. Helaas is de ontvangst op het netwerk van de roamingpartner niet altijd even goed. Schipper: "Vodafone's passport is hier een mooi voorbeeld van. Het bedrijf schreeuwt van de daken dat het de goedkoopste is in het buitenland, maar als je de kleine lettertjes leest dan blijkt dat dit alleen geldt voor langere gesprekken op de Vodafone netwerken in maar 17 landen. Vodafone Passport is voor veel mensen een kat in de zak."

Buitenlandse Prepaid Kaarten
Goedkoper bellen in het buitenland kan ook met prepaid simkaarten. Het bedrijf Riiing biedt bijvoorbeeld simkaarten aan waarmee de gebruiker in 59 landen gratis gebeld kan worden. Simple houdt het iets beperkter en verkoopt simkaarten voor Oostenrijk, Italië en Griekenland.
Van den Hondel: "Afgezien van het gegoochel met al die kaarten en nieuwe nummers biedt zo'n oplossing vaak helemaal geen netto besparing. Je laat namelijk het thuisfront naar een mobiel nummer in het buitenland bellen."

Speciale Abonnementen
Er zijn ook bedrijven die speciale Nederlandse abonnementen aanbieden (nummerbehoud is mogelijk). Zo biedt het bedrijf Transatel simkaarten aan waarmee de gebruiker goedkoper kan bellen en gebeld worden in Nederland, België en Frankrijk. Vodafone biedt met haar passport service de mogelijkheid om met name langere gesprekken goedkoper te voeren op een aantal van haar netwerken. Schipper: "Deze oplossingen sluiten in elk geval aan bij de functie van mobiele telefoons: bereikbaar zijn. De abonnementen zijn aanraders voor wie veel en lang belt op de netwerken waar deze services beschikbaar zijn."

TrendCall's Oplossing
TrendCall combineert de voordelen van bovenstaande oplossingen: de tarieven voor gesprekken in Nederland zijn concurrerend met die van de andere aanbieders, maar gebruikers van TrendCall zijn daarnaast in meer dan 70 landen op hun Nederlandse GSM bereikbaar voor slechts 20 Eurocent per minuut, onafhankelijk van het gebruikte netwerk of de duur van het gesprek. TrendCall heeft geen abonnementskosten of belbundels: wie niet belt of gebeld wordt betaalt dus niets.
De TrendCall abonnement zijn met name populair onder beroepsreizigers zoals stewardessen, chauffeurs, schippers en militairen. Verder maken bezitters van een tweede huis in het buitenland, vakantiegangers en wereldreizigers in toenemende mate gebruik van de services van TrendCall.
TrendCall is een besloten vennootschap met kantoren in Londen en Amsterdam. Het internet adres van TrendCall is www.trendcall.nl.



Ingezonden persbericht