Gemeente Haarlem


Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


20 juli 2005

209/2005


Haarlem heeft goede resultaten geboekt in vijf jaar grote stedenbeleid


Gemeente Haarlem heeft goede resultaten geboekt in vijf jaar 'grote stedenbeleid'. Dit blijkt uit het verantwoordingsverslag van het Ontwikkelingsprogramma 2000-2004 Haarlem dat het college deze week heeft vastgesteld.
Met het geld van het rijk dat de gemeente heeft gekregen, zijn veel meetbare resultaten voor de Haarlemmers bereikt. De werkloosheid in Haarlem zit nu nog verder onder het landelijk gemiddelde, het aantal banen vooral in de zakelijke dienstverlening is duidelijk gestegen, de veiligheid is over het algemeen toegenomen en het bouwen van nieuwe woningen is in volle gang.

Haarlem heeft het geld van het grote stedenbeleid (in totaal 148 miljoen euro) op diverse terreinen ingezet. Een groot deel is gebruikt om bestaande voorzieningen en aanpakken zoals bij voorbeeld de dak- en thuislozenzorg, de arbeidstoeleiding en veiligheidsprojecten voort te zetten. Ook is een aantal heel concrete nieuwe aanpakken gerealiseerd. In het oog springen de gebiedsgerichte aanpak zoals de Spoorzone, Binnenstad en Haarlem Oost. Op sociaal gebied is het Impulsproject van buurtbewoners in Slachthuisbuurt, Delftwijk, Meerwijk-Noord en Rozenprieel een vernieuwende en succesvolle aanpak gebleken om bewoners centraal te stellen in het zelf aanpakken van buurtproblemen.


Op een aantal terreinen zijn de resultaten nog niet optimaal. De Haarlemmer waardeert de leefomgeving, het openbaar groen en het onderhoud van de openbare ruimte minder dan vijf jaar geleden. Toch zijn ook op deze terreinen flinke resultaten geboekt, onder meer op het beheer openbare ruimte, de aanpak van grote stadsparken, de geluidssanering van woningen en de aanpak van vervuilde locaties.

Het verantwoordingsverslag is ook een financiële afrekening. Het Ministerie van BZK heeft tot half augustus uitstel gegeven voor de bijbehorende accountantsverklaring. Het college gaat er vanuit dat in overleg met het rijk tot een goede afronding gekomen kan worden van deze ronde grote stedenbeleid.

In maart is een nieuw convenant grote stedenbeleid met het rijk afgesloten voor de periode van 2005 tot 2009. Hierin heeft Haarlem met het Rijk opnieuw concrete afspraken gemaakt hoe de rijksbijdrage zo effectief mogelijk kan worden besteed op het gebied van woningbouw, bedrijfsleven en sociale onderwerpen. Het beschikbare budget voor de komende vijf jaren bedraagt 73 miljoen euro.


Concerncommunicatie
Ellen van der Vossen, communicatieadviseur
023-511 3076
vossene@haarlem.nl
---- --