Gemeente Hilversum

Zes schetsontwerpen voor nieuwbouw Tagrijn
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 12 juli een aantal belangrijke besluiten genomen over de nieuwbouwplannen voor poppodium Tagrijn. Ten eerste is er een eerste selectie gemaakt van architectenbureaus die een schetsontwerp mogen gaan maken. Ook heeft het college het Programma van Eisen Tagrijn, het Bedrijfsconcept en de gunningleidraad EU-aanbesteding architect voor de gunningsfase vastgesteld.

Het college heeft vastgesteld welke zes architectenbureaus doorgaan naar de tweede fase van de Europese aanbestedingsprocedure. De beoordeling van de inzendingen van de in totaal 21 architectenbureaus is uitgevoerd door een jury van ambtenaren en externe adviseurs. Toen bij de beoordeling bleek dat er een gedeelde vijfde plaats was, is besloten niet vijf maar zes bureaus door te laten gaan:


* Jonkman en Klinkhamer

* Diederen Dirrix

* MVRDV

* Architectencie.

* Cepezed

* UN Studio

Deze zes architecten wordt gevraagd om een schetsontwerp te maken. De zes schetsontwerpen (maquettes en posters) worden na de zomer aan omwonenden en belangstellenden gepresenteerd. Zij krijgen dan de mogelijkheid de voor- en nadelen van de getoonde ontwerpen te benoemen en ook eventuele tips mee te geven aan de architect. Een professionele beoordelingscommissie bestaande uit ambtenaren en externe adviseurs zal daarna, op basis van vooraf vastgestelde criteria, de schetsontwerpen beoordelen en het winnende ontwerp voordragen aan het college van burgemeester en wethouders.

De zes architectenbureaus krijgen ieder een aantal documenten mee, op basis waarvan het schetsontwerp moet worden gemaakt. Allereerst het Programma van Eisen waarin onder meer de stedenbouwkundige, milieutechnische en functionele eisen zijn opgenomen. Daarnaast is er het bedrijfsconcept waarin wordt beschreven hoe de Tagrijn zich zal positioneren. Op welke doelgroep moet worden geconcentreerd en wat voor optredens en activiteiten er moeten komen. Daarnaast wordt hierin de relatie met de mediasector beschreven. Binnen de plannen wordt een mogelijkheid opengelaten om in een later stadium, wanneer daar wel financiële middelen voor zijn, popoefenruimtes mee te nemen.

Volgens de planning zal dit najaar bekend worden welke architect het uiteindelijke plan gaat ontwerpen. Daarna zal de eerste helft van het komende jaar worden benut om van een voorlopig ontwerp naar een definitief plan te komen en dit vervolgens verder uit te werken op uitvoeringniveau. Als alles verloopt volgens planning kan de uitvoering op zijn vroegst in het najaar van 2006 starten.