FNV

Cao-onderhandelingen drogisterijen vastgelopen

De cao-onderhandelingen met de drogisterijbazen zijn stukgelopen op het pensioendossier.
Sinds april 2004 zijn er volgens bestuurder Murat Sekercan veel cao-overleggen gevoerd. "Helaas moeten we constateren dat de werkgevers niet echt zitten te wachten op een nieuwe cao voor de ruim 20.000 werknemers in de branche. Zij willen bestaande regelingen afbouwen en liefst afschaffen."

Zo hebben de drogisterijbazen eenzijdig de vut opgezegd met de mededeling dat zij de bestaande vut-regeling willen afbouwen. Sekercan: "De vakbond wil de bestaande vut-regeling voor 1 januari 2006 ombouwen naar ouderdomspensioen. Dat willen we doen door aanvullende afspraken te maken op de basisregeling Detailhandel. Maar de werkgevers willen dat niet. Geen aanvulling op de basisregeling betekent dat de huidige uittredingsleeftijd van vut van zestig jaar ineens opschuift met drie jaar. Wij willen dat je ook voor je 63-ste moet kunnen stoppen met werken."

Sekercan vindt de houding van de werkgevers halsstarrig. "Door de vut in het verleden niet om te willen bouwen naar een prepensioenregeling hebben de drogisterijbazen jarenlang bijna nul premie betaald aan de vut-regeling. Ondanks dit alles durven zij nu te roepen dat de nieuwe regeling niets mag kosten. Dat is onacceptabel voor FNV Bondgenoten." Begin september gaan de onderhandelingen verder.