CBS

Werkloosheid stabiel

In het tweede kwartaal van 2005 telde ons land gemiddeld 494 duizend werklozen. Ook na correctie voor seizoeninvloeden was het aantal werklozen 494 duizend personen, een daling van 3 duizend ten opzichte van de periode maart-mei 2005. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Het aantal werklozen was in het tweede kwartaal van dit jaar 8 duizend hoger dan in het tweede kwartaal van 2004. In de afgelopen drie maanden was 6,7 procent van de beroepsbevolking werkloos. Een jaar eerder was dit 6,6 procent.

Gunstige ontwikkeling trend

De werkloosheid vertoonde in het tweede kwartaal van 2005 na correctie voor seizoeninvloeden een lichte daling. Ook de onderliggende trend ontwikkelt zich gunstig. Eind 2004 kwamen er per maand nog zo'n 5 duizend werklozen bij. Het aantal werklozen is sindsdien echter vrij constant en de trend is omgebogen. Momenteel duidt de trend op een stabiel niveau van de werkloosheid. Met name onder jongeren groeit het aantal werklozen niet meer. Alleen onder 45-64 jarigen is nog sprake van een lichte toename.

Werkloosheidspercentage licht bijgesteld

De cijfers in dit persbericht zijn onderdeel van de Arbeidsrekeningen, die weer een onderdeel vormen van de Nationale rekeningen. Eenmaal per vijf jaar worden de Nationale rekeningen gereviseerd. Dit is onlangs gebeurd. De cijfers over de werkloze beroepsbevolking zijn niet aangepast. Wel is de werkzame beroepsbevolking in de jaren 2001 tot en met 2005 naar beneden bijgesteld. Als gevolg hiervan is het werkloosheidspercentage in deze jaren in veel perioden ongeveer 0,1 procentpunt hoger uitgekomen dan eerder gepubliceerd.

Technische toelichting

De werkloze beroepsbevolking volgens de officiële definitie bestaat uit alle mensen van 15-64 jaar zonder werk (of met werk voor minder dan twaalf uur per week), die actief op zoek zijn naar betaald werk voor twaalf uur of meer per week en daarvoor beschikbaar zijn.

De cijfers over de werkloze beroepsbevolking zijn voornamelijk gebaseerd op de Enquête beroepsbevolking, een steekproefonderzoek dat maandelijks onder dertigduizend mensen in Nederland wordt gehouden. De uitkomsten uit dit steekproefonderzoek kennen een onnauwkeurigheidsmarge.

De maandelijkse cijfers over de werkloze beroepsbevolking hebben een voorlopig karakter. De cijfers kunnen met het beschikbaar komen van meer informatie over de arbeidsmarkt nog worden aangepast. Na afloop van het verslagjaar vindt een reguliere aanpassing plaats op basis van geactualiseerde informatie.

De cijfers over de beroepsbevolking maken deel uit van de Arbeidsrekeningen. De Arbeidsrekeningen vormen een onderdeel van de Nationale rekeningen. Onlangs zijn de Nationale rekeningen gereviseerd. In dit kader zijn ook cijfers over de beroepsbevolking bijgesteld. Meer informatie over de Revisie van de Nationale rekeningen is te vinden op de website van het CBS.

Zowel de trend als het seizoenpatroon worden iedere maand met het beschikbaar komen van nieuwe werkloosheidscijfers opnieuw vastgesteld. Hierdoor kunnen eerder gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld. Op de website van het CBS staat een korte toelichting op seizoencorrectie en trend.

Het CBS publiceert naast cijfers over de werkloze beroepsbevolking ook een aantal andere indicatoren van het onbenut arbeidsaanbod, zoals de geregistreerde werkloosheid en het aantal mensen met een bijstands- of WW-uitkering. Deze gegevens zijn beschikbaar in de database StatLine op de website van het CBS: www.cbs.nl. Hier zijn ook de cijfers over de werkzame beroepsbevolking te vinden.

Het Centrum voor werk en inkomen (CWI) publiceert cijfers over de niet-werkende werkzoekenden op de CWI- website. Niet-werkende werkzoekenden en de werkloze beroepsbevolking verschillen sterk van samenstelling, waardoor ze niet zonder meer met elkaar kunnen worden vergeleken. Enerzijds staan niet alle werklozen ingeschreven bij het CWI. Dit betreft vooral personen zonder recht op een uitkering zoals jongeren en herintreders. Anderzijds staan er personen ingeschreven bij het CWI die niet tot de werkloze beroepsbevolking horen. Dit betreft vooral personen die niet direct beschikbaar zijn, of niet actief zoeken, of werk zoeken voor minder dan twaalf uur per week. Meer informatie over beide begrippen is te vinden in een gezamenlijk artikel van het CBS en het CWI.

Meer informatie

Dit persbericht is een onderdeel van de berichtgeving van het CBS over de Nederlandse conjunctuur. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het Conjunctuurbericht (http://www.cbs.nl/conjunctuurbericht). Hierin wordt een actueel, totaal en samenhangend beeld van de conjunctuur gepresenteerd. Het Conjunctuurbericht wordt enkele uren na het uitkomen van dit persbericht bijgewerkt met de laatste stand van zaken. Via de CBS website (Service/abonnementen) kunt u zich ook aanmelden voor een gratis email-abonnement.

PB05-085

21 juli 2005

9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht