Gemeente Hellendoorn


Opening Vènsterbaankiesroute: vier wandelroutes door Egede

Vrijdag 22 juli opent Henk Scholten, wethouder van de gemeente Hellendoorn en inwoner van Egede, samen met gedeputeerde Piet Jansen van de provincie Overijssel om 16.00 uur de Vènsterbaankiesroute op feestelijke wijze. De opening vindt plaats nabij de parkeerplaats bij het natuurgebied de Velderberg (stuw bij kruising Regge en het Overijssels Kanaal).

De Vènsterbaankiesroute is een initiatief van drie boerinnen uit de buurtschap Egede, Zwaantje Kroeze, Gerri Scholten en Mien Koldewe. Zij zochten naar een bijzondere manier waarop mensen van het mooie en afwisselende Egedese landschap zouden kunnen genieten. Dat resulteerde in vier prachtige en heel verschillende wandelroutes. De langste, rode route is twaalf kilometer en loopt precies rond de buurtschap. De groene en blauwe route zijn respectievelijk acht en vier kilometer. De kortste, gele route is drie kilometer. Deze is ook geschikt voor minder validen.
Op verschillende punten langs de routes zijn 'vènsterbaankies' geplaatst. Wandelaars kunnen op deze bijzondere banken uitrusten van de wandeling en genieten van het landschap. De banken hebben allemaal een naam ontleend aan de plek of omgeving waar ze staan. Vanaf de banken kijk je als het ware door een venster uit over het fraaie landschap. Vandaar dat de route Vènsterbaankiesroute heet. Het uitzicht is zeer afwisselend: vaak een prachtig panoramabeeld, met bijvoorbeeld in de verte de Archemer- en Lemelerberg en de Sallandse Heuvelrug. Op een ander punt een voormalig sluiswachterhuisje of een zich traag door het landschap slingerende Regge. In een speciale folder over de vènsterbaankiesroute is meer informatie te vinden over de cultuurhistorische en landschappelijke achtergronden van het gebied. Deze folder is verkrijgbaar bij de VVV in Nijverdal.