Ingezonden persbericht


Vrijdag 22 juli, 14.00-16.00 uur, Ministerie van Justitie, Schedeldoekshaven 100 ( zijde Turfmarkt), Den Haag

Sprekers:

- Hans Alderkamp, Werkgroep Vluchtelingen Vrij
- asielzoekers uit Ter Apel

- Harry van Bommel, SP

- Naima Azough, GL (ovb)

- Godelieve van Heeteren, PvdA (ovb)

- Joke Kaviaar, dichteres

Uit protest tegen de slechte leefomstandigheden en de onzekere toekomst zijn sinds 26 juni jl. vijf Iraanse asielzoekers in hongerstaking. Vier hongerstakers verblijven in vertrekcentrum Ter Apel, een in ziekenhuis Emmen. Twee Syrische hongerstakers zijn gestopt omdat het IOM zwart op wit heeft gesteld dat zij niet terug kunnen naar Syrië. Zij zullen op grond daarvan een buiten schuld vergunning aanvragen.

Wij zijn solidair met de vluchtelingen die in Ter Apel verblijven, wij ondersteunen de eisen van de hongerstakers, en wij vragen daarop een antwoord van het ministerie van Justitie.

De eisen van de hongerstakers zijn:
a.. Een menswaardige toekomst voor ons en onze kinderen b.. Een eind aan de psychische terreur
c.. Stopzetting van de gedwongen uitzettingen.
d.. Stopzetting van het op straat zetten of op sluiten van ons in gevangenissen. e.. Een verblijfsvergunning voor alle vluchtelingen die hier al vier tot zestien jaar wonen en onder de oude vreemdelingenwet asiel hebben aangevraagd. f.. Sluiting van de vertrekcentra in Ter Apel en Vught

Uit eigen ervaring kennen wij veel asielzoekers waarvoor nu de overplaatsing naar Ter Apel dreigt. Velen van hen zijn al jarenlang in Nederland, zijn hier geïntegreerd, hun kinderen gaan hier naar school. Voor de meeste betekent terugkeer naar het herkomstland, terugkeer naar een leven van onvrijheid, met constante dreiging en risico's. De overplaatsing naar het vertrekcentrum betekent dat vrienden en bekenden achtergelaten moeten worden, dat kinderen afscheid moeten nemen van hun school, dat ouderen hun vertrouwde arts niet meer om hulp kunnen vragen. De asielzoekers in Ter Apel hebben klachten over het onderwijs en de medische zorg. De spanning en onzekerheid is overal in het centrum voelbaar, en leidt regelmatig tot incidenten, zoals zelfmoordpogingen en deze hongerstaking. Een aantal asielzoekers probeert vanuit Ter Apel een reisdocument naar het herkomstland te verkrijgen. Maar veel herkomstlanden weigeren deze documenten te verstrekken. De wederzijdse verwachtingen van de COA en de asielzoeker zijn onduidelijk, desondanks worden ook asielzoekers die meewerken aan hun terugkeer op straat gezet, soms nadat zij eerst in vreemdelingenbewaring genomen zijn. Dit is in strijd met de afspraken die van tevoren gemaakt zijn met de gemeente Ter Apel.

Uit alles blijkt dat het systeem van vertrekcentra het beoogde doel niet dient. Daarom moeten zij opgeheven worden, en moeten asielzoekers uit de oude wet een status krijgen. De criteria voor het verkrijgen van een buitenschuldstatus moeten verhelderd worden.



Ingezonden persbericht