Ingezonden persbericht


Den Haag, 22 juli: solidariteitsactie voor hongerstakers in Ter Apel

De Fabel van de illegaal roept op om deel te nemen aan de solidariteitsactie ter ondersteuning van de hongerstakende vluchtelingen in vertrekcentrum Ter Apel. De actie vindt plaats op vrijdag 22 juli 2005 bij het ministerie van Justitie, Schedeldoekshaven 100 (zijde Turfmarkt), Den Haag. Tijd: 14.00-16.00 uur.

Sprekers zijn Hans Alderkamp (Werkgroep Vluchtelingen Vrij), vluchtelingen uit vertrekcentrum Ter Apel, Harry van Bommel (SP-Tweede Kamerfractie), Naima Azough (GroenLinks-Tweede Kamerfractie, ovb), Godelieve van Heeteren (PvdA-Tweede Kamerfractie, ovb), en Joke Kaviaar, dichteres.

Uit protest tegen de slechte leefomstandigheden en de onzekere toekomst zijn sinds 26 juni 2005 vijf Iraanse vluchtelingen in hongerstaking. Vier hongerstakers verblijven in vertrekcentrum Ter Apel, een in ziekenhuis Emmen. Twee Syrische hongerstakers zijn gestopt, omdat de IOM zwart op wit heeft gesteld dat zij niet terug kunnen naar Syrië. Zij zullen op grond daarvan een buitenschuld-aanvraag indienen.

Wij zijn solidair met de vluchtelingen die in Ter Apel verblijven, wij ondersteunen de eisen van de hongerstakers, en wij vragen daarop een antwoord van het ministerie van Justitie.

De eisen van de hongerstakers zijn:
a. Een menswaardige toekomst voor hen zelf en hun kinderen; b. Een eind aan de psychische terreur;
c. Stopzetting van de gedwongen uitzettingen;
d. Stopzetting van het op straat zetten of opsluiten van vluchtelingen in gevangenissen; e. Een verblijfsvergunning voor alle vluchtelingen die hier al 4 tot 16 jaar wonen en onder de oude Vreemdelingenwet asiel hebben aangevraagd; f. Sluiting van de vertrekcentra in Ter Apel en Vught.