Nederlandse Vakbond Varkenshouders

Barneveld, 22 juli 2005

Kenmerk: P4539

In MINAS procedure voor het Hof in Arnhem geen inhoudelijke uitspraak over de uitwerking en de gevolgen van de MINASwet.

Het Hof in Arnhem wil de uitwerking en de gevolgen van de uitvoeringsregels van MINAS-wetgeving voor de individuele veehouders niet toetsen.

Op 14 april jl. heeft de zitting plaats gevonden van de MINASprocedure zoals de NVV, vanaf 1998, deze namens een 700 tal veehouders heeft gevoerd. Inmiddels heeft het Hof uitspraak gedaan in deze zaak waarbij een 3-tal veehouders die geconfronteerd zijn met meerdere aanslagen als gevolg van onrechtvaardigheden in de MINAS systematiek, als speerpuntbedrijf fungeerde. Deze speerpuntbedrijven zijn representatief voor een vele grotere groep bedrijven met dezelfde problematiek.

Het Hof vindt hetgeen wat was voorgelegd door de advocaat van de NVV een beoordeling van een formele wet. Dit is een wet die is vastgesteld door de Eerste en Tweede Kamer. Dit terwijl de NVV een beoordeling vroeg van de uitvoeringsregels welke een gevolg zijn van deze MINAS-wet. De formele wet is niet door de NVV ter beoordeling voorgelegd. Maar omdat het volgens het Hof wel gaat om een beoordeling van een formele wet acht zij zich niet bevoegd om hier over te oordelen. Omdat dit in strijd zou zijn met de Grondwet.

De NVV vindt dat uitvoeringsregels van de MINAS-wetgeving op basis van nationale en internationale wetgeving bij uitstek ter beoordeling is aan de nationale rechters.

Het Hof in Arnhem heeft de opgelegde Heffingen van de drie speerpuntbedrijven bevestigd.

De NVV heeft in deze procedure nog een herkansing op 6 september a.s. voor het Hof in Den Bosch. Dit keer met twee speerpuntbedrijven. In deze zitting zal de NVV alles in het werk stellen om alsnog een inhoudelijke uitspraak te krijgen op de uitvoeringsregels.
---