Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 22 juli 2005

TLN ondersteunt nieuwe besluit luchtkwaliteit

Transport en Logistiek Nederland is verheugd dat het nieuwe besluit luchtkwaliteit vandaag officieel van kracht wordt. Staatssecretaris Van Geel heeft in zijn brief aan de kamer van 20 juli toegelicht hoe infrastructurele projecten weer van start kunnen gaan, terwijl de lucht in Nederland per saldo beter wordt. Hiermee zijn de twijfels van enkele kamerleden weggenomen en kan in Nederland weer aan een verbetering van de bereikbaarheid gebouwd worden.

De stimuleringsmaatregelen voor vervroegde aankoop van EURO 4 en 5 motoren en snelheidsverlagingen op bepaalde trajecten zijn kosteffectieve maatregelen, die de wegtransportondernemer bespaart van nog meer lastenverzwaringen. Deze maatregelen leveren een grote reductie aan de uitstoot van zowel fijn stof als NOx op. Bovendien zorgt dit besluit dat de bouw van de geplande spitstroken, die broodnodig zijn voor een betere doorstroom, nu snel gaat beginnen. Tenslotte is TLN erg tevreden dat relatief grote vervuilers als de zee- en binnenvaart, die veelal vrijgesteld zijn van accijnzen en heffingen, nu ook aangepakt worden.

De laatste maanden heeft TLN veel gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van VROM en de betrokken politici. In deze gesprekken heeft TLN duidelijk gemaakt dat het wegtransport van alle modaliteiten het laatste decennium het meest heeft gedaan aan schonere emissies, terwijl de sector financieel het zwaarst belast wordt. Verder heeft TLN continu de politici en VROM laten weten dat een accijnsverhoging onacceptabel is.

Bel voor meer informatie naar de afdeling Communicatie, Mark Dijk, 079-3636214 of 06-51807122.