B EN W BERICHTEN 2005 - 26 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 19 JULI 2005

Algemene Zaken

1. (19-07) Het College stelt de gemeenteraad voor een verzoek tot vergoeding van planschade, als gevolg van de vestiging van een horecagelegenheid op het Mathenesserplein, af te wijzen.

2. (19-07) Het College heeft besloten op vrijdag 23 september om 15.30 uur de Raadzaal ter beschikking te stellen voor de opening van een overzichtstentoonstelling van Marius Richters. De tentoonstelling van werken van de Rotterdamse schilder is vanaf 24 september 2005 te zien in het Historisch Museum Rotterdam.

3. (19-07) Het College biedt op 27 november 2005, op verzoek van minister Pechtold, de deelnemende ministers van de OESO-ministerconferentie 'Goverments and Society, regaining trust' een ontvangst met diner aan. Op 27 en 28 november 2005 vindt de conferentie plaats in Rotterdam.

4. (19-07) Het College stelt op 1 september 2005 de Burgerzaal ter beschikking voor een ontvangst met diner, ter gelegenheid van het Wereldkampioenschap Honkbal 2005. Het WK Honkbal vindt van 2 tot en met 17 september in Nederland plaats. Rotterdam is naast European Capital of Sport, de centrale organisatie- en speelstad van het WK Honkbal. Dit betekent dat alle teams en officials gedurende het WK in Rotterdam verblijven.

5. (19-07) Het College heeft de vragen van de heer S. Siemons, over de inzet van ambulances en de traumahelikopter, beantwoord.

6. (19-07) Het College heeft de schriftelijke vragen de heer Vlaardingerbroek (ChristenUnie/SGP), over de publicatie van evenementenvergunningen, beantwoord. 7. (19-07) Het College stelt op 16 september 2005 de Burgerzaal ter beschikking voor een seminar, samen te organiseren met de Stichting J.H. Christiaanse over het onderwerp 'Lokale belastingen in het algemeen en afschaffing OZB-gebruikers in het bijzonder'.

8. (19-07) Het College stelt de gemeenteraad voor een verzoek tot vergoeding van planschade, als gevolg van de vestiging van een horecagelegenheid op het Mathenesserplein, af te wijzen.

Beleid

1. (05-07) Het College heeft kennisgenomen van het standpunt van de minister van Verkeer en Waterstaat en de Tweede Kamer over de marktwerking Openbaar Vervoer en de verzelfstandiging van gemeentelijke vervoerbedrijven. Gelet op dit standpunt heeft het College het op 8 oktober 2004 genomen principebesluit, om het gemeentelijk vervoerbedrijf te verzelfstandigen, herbevestigd. Het College betreurt het dat de gevraagde integrale concessie tot 2017 niet mogelijk bleek. De gemeenteraad wordt door het College geïnformeerd over de herbevestiging van het principebesluit tot verzelfstandiging. Om de verzelfstandiging nader voor te bereiden heeft het College ook een principekeuze vastgesteld over de positionering van de strategische materiele activa. Definitieve besluitvorming over de positionering vindt plaats op basis van het hoofdlijnenbesluit.

2. (19-07) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten toestemming te verlenen voor vervreemding en sloop van het bejaardenverzorgingstehuis De Schans in Delfshaven.

3. (19-07) Het college van B en W gaat voor de inrichting en exploitatie van de Noordpunt Oost Abtspolder een intentie- en samenwerkingsovereenkomst aan met het Recreatieschap Midden-Delfland, de Reconstructiecommissie Midden Delfland en ProGolf BV.

4. (19-07) Het College heeft besloten de deelgemeente Overschie aan te wijzen als gebied waar een opruimplicht voor hondenpoep geldt. In de deelgemeente wordt een aantal losloopgebieden aangewezen, waar de eigenaren de uitwerpselen van de hond niet hoeven op te ruimen. Met Stadstoezicht zijn afspraken gemaakt over preventief en repressief optreden in het kader van handhaving.

5. (19-07) Het College heeft besloten de verantwoordelijkheid voor de kwijtschelding van afvalstofheffing over te dragen naar de dienst Gemeentebelastingen. Momenteel is het kwijtscheldingsbudget in de begroting van Roteb opgenomen. De dienst SoZaWe is primair verantwoordelijk voor het kwijtscheldingsbeleid terwijl de kwijtschelding zelf door Gemeentebelastingen wordt uitgevoerd. Met ingang van 2005 worden al deze zaken bij Gemeentebelastingen ondergebracht. Eerder al besloot het College de inning van de afvalstofheffing, die nu nog via de energierekening loopt, eveneens bij Gemeentebelastingen onder te brengen.

6. (19-07) Burgemeester en Wethouders hebben criteria vastgesteld die worden gehanteerd bij de selectie van objecten en complexen voor de gemeentelijke monumentenlijst van Rotterdam. De lijst met criteria, bestaande uit vijf rubrieken, wordt gebruikt om deze objecten op een afgewogen wijze te kunnen beschrijven. Er wordt hiermee aangesloten bij de indeling van de door het Rijk gehanteerde criteria voor de aanwijzing van Rijksmonumenten.

7. (19-07) Het College heeft besloten ter voorbereiding op de wijziging van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, een plan van aanpak op te stellen voor de zogeheten Coördinatieregeling. De wijziging van Wet op de RO houdt in dat het verlenen van vergunningen en vrijstellingen voor het bouwen, beter op elkaar wordt afgestemd. Met de coördinatieregeling kan de gemeente projecten benoemen waarvoor die afstemming moet plaatsvinden. De coördinatieregeling treedt waarschijnlijk per 1 januari 2006 in werking.

8. (19-07) Het College heeft de schriftelijke vragen van het raadslid, de heer A.Bonte (Groen Links) over verkeersdoorstroming en luchtkwaliteit beantwoord.

9. (19-07) Het College heeft de schriftelijke vragen van het raadslid, de heer M. van Muijen (PvdA) over openbare toiletten beantwoord.

10. (19-07) Het College heeft de schriftelijke vragen van de heer A.S. Mosch (Leefbaar Rotterdam), over de advertentie van het Riagg Rijnmond Noord West, beantwoord.

11. (19-07) Het College heeft de schriftelijke vragen van de heer G.A. Dorsman (Leefbaar Rotterdam), over het Masterplan winkelcentrum Hillegersberg en het Verkeerscirculatieplan Bergse Dorpstraat, beantwoord.

12. (19-07) Het College heeft op 19 juli 2005 kennisgenomen van de notitie 'SoZaWe en de preventie van dakloosheid'. Besloten is de directeur SoZaWe opdracht te geven de daarin genoemde maatregelen uit te voeren. Deze maatregelen zijn het vroegtijdig signaleren van problemen die kunnen leiden tot dakloosheid, het voorkomen van uithuiszettingen dan wel het zo snel mogelijk oplossen ervan, ondersteuning bij het vinden en behouden van fatsoenlijke huisvesting en het voorkomen dan wel oplossen van schuldenproblematiek.

13. (19-07) Het College heeft besloten een aanvraag in te dienen bij de Nederlandse Programma Stichting voor het ontvangen van de landelijke Sinterklaas in Rotterdam. Rotterdam hoopt binnen enkele jaren de landelijke Sinterklaas te verwelkomen. Dit jaar is Rotterdam in ieder geval niet aan de beurt, heeft de NPS laten weten.

14. (19-07) Het College heeft de administratieve organisatie en interne controle voor de brede doeluitkering 'Economie' ten behoeve van het Grotestedenbeleid III vastgesteld. Het opstellen van deze administratieve organisatie komt voort uit de eisen die het rijk stelt bij het toekennen van de GSB III-middelen. De accountantsdienst Rotterdam heeft geconstateerd dat de beschrijving van de administratieve organisatie voldoende is om de brede doeluitkering op effectieve wijze uit te voeren.

Middelen en Control

1. (19-07) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om een medewerker van Roteb met onmiddellijke ingang te ontslaan wegens ernstig plichtsverzuim.

2. (19-07) Het College heeft de schriftelijke vragen van het raadslid, de heer S. Siemons (Leefbaar Rotterdam) over mogelijke fraude met subsidiegelden beantwoord.

3. (12-07) Het College heeft de verklaring iv3 bij de jaarrapportage 2004 vastgesteld. Met ingang van het begrotingsjaar 2004 is de regelgeving voor de begroting en jaarrekening neergelegd in het Besluit begroting en Verantwoording provincies en gemeenten (BBV). Een onderdeel in het BBV is de informatie voor derden, kortweg iv3, die aan het CBS en de toezichthouder geleverd wordt. De iv3 vloeit voor uit Europese regelgeving en is verplicht voor centrale en decentrale overheden. Een van de belangrijkste gegevens die berekend wordt uit het uit de iv3-rapportage is het EMU-saldo, het vorderingensaldo van de overheid.

Voor de verbetering en het op een hoger peil brengen en houden van de iv3 zijn in de regelgeving een aantal maatregelen doorgevoerd. Eén daarvan is dat het college van B en W per kwartaal, bij de begroting en bij de jaarrekening een verklaring moet afgeven dat de verstrekte informatie een getrouw beeld van de gemeentefinanciën geeft. Daarnaast wordt voor de kwaliteitsborging een verklaring van de accountant gevraagd. De accountantsverklaring wordt (in beginsel) eenmalig verstrekt. In Rotterdam is de ADR hiermee belast. De verklaring bestaat uit twee onderdelen. De eerste betreft de conversietabel Programma's-producten 2004 en de tweede de verdelingsmatrix over de realisatie 2004. De gebruikte tekst van de verklaring van het college van b en w bij de realisatiecijfers over 2004 is de voorgeschreven standaardtekst van het CBS en dient vóór 15 juli naar het CBS gezonden te worden.


---- --