Nivel


Geluidsoverlast gaat gepaard met gezondheidsproblemen

22 juli 2005

7% van de Nederlanders ervaart geluidsoverlast. Diegenen die zeggen vaak geluidshinder te ondervinden, melden ook vaker gezondheidsklachten en slaapproblemen. Dat geldt zowel in de stad als op het platteland.

Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL. Hoewel minder dan een derde van de Nederlandse woningen in stille gebieden staat (gemiddeld minder dan 50dB), geeft ruim driekwart van de Nederlanders aan nooit geluidsoverlast te ondervinden. Zeven procent van de bevolking zegt wel vaak geluidshinder te ervaren. Niet geheel verwonderlijk melden stadsbewoners vaker geluidsoverlast dan bewoners van de rest van Nederland: in (zeer) sterk stedelijke gebieden heeft zon 10% van de bevolking vaak last van geluid, in de rest van Nederland zon 4%

Slechte gezondheid
Mensen die vaak geluidsoverlast ondervinden, zeggen twee keer zo vaak een matige tot slechte gezondheid te hebben als degenen die nooit last hebben van geluidshinder (28% tegenover 14%). Hetzelfde geldt voor psychische problemen (22 % tegenover 11%) en slaapproblemen: 14% van de mensen met geluidshinder zegt slecht te slapen, tegenover 6% van de mensen in een rustiger omgeving.

Hoewel mensen in steden vaker geluidsoverlast melden, gaat het hier niet specifiek om stadsproblematiek. Zowel in de stad als op het platteland melden mensen die geluidsoverlast ondervinden vaker psychische klachten, een matige tot slechte gezondheid en slaapproblemen.

LINH
Het onderzoek is uitgevoerd met LINH-gegevens, in het kader van de tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk (2001). De patiënten-enquête is ingevuld door 12.699 mensen. LINH is een project van NIVEL, WOK, LHV, en NHG.