Plan Nederland

Ali B en Lady Di rappen over discriminatie

Ali B. en Lady Di rappen met Haïtianen en andere 'tweederangs burgers'

22 juli 2005 Overal in de wereld worden minderheden gediscrimineerd. In Nederland waren jarenlang Molukkers en Surinamers de gebeten hond en nu staan (jonge) Marokkanen vaak in het verdomhoekje. In de Dominicaanse Republiek, een zonovergoten toeristenbestemming in het Caribische gebied, zijn het de Haïtianen die worden gediscrimineerd, al jarenlang en op grote schaal. Voor zijn laatste reis voor Plan's Rap Around the World gaat Ali B van 22 tot 27 juli samen met co-rapper Lady Di en beatcreator Kayaman naar de Dominicaanse Republiek om jongeren te ontmoeten die in extreme omstandigheden leven en te rappen over discriminatie.

In het kader van het educatieve project Rap Around the World van Plan Nederland reist rapper Ali B naar Afrika, Latijns-Amerika en Azië om kinderen in extreem moeilijke omstandigheden persoonlijk te ontmoeten. Dit project heeft tot doel Nederlandse jongeren te betrekken bij het ontwikkelingsvraagstuk en de oneerlijke verdeling van welvaart in de wereld. Eerder reisde Ali B onder meer af naar Malawi en Bangladesh waar hij achtereenvolgens kennismaakte met het leven van kinderen die het slachtoffer zijn geworden van HIV/aids en het leven in de sloppenwijken van Dhaka.

Discriminatie
Ali B en zijn co-rapper Lady Di en beatcreator Kayaman gaan in de Dominicaanse Republiek op zoek naar de omstandigheden waarin met name jonge Haïtianen leven. Ze zoeken daartoe vooral contact met lokale rappers die over deze thematiek rappen en die daarover kunnen vertellen. Tijdens hun reis bezoeken ze onder andere de wijk Klein Haïti in de hoofdstad Santo Domingo en enkele batayes, armoedige leefgemeenschappen van Haïtiaanse immigranten op de suikerrietplantages buiten de hoofdstad.

In de Dominicaanse Republiek leven naar schatting een miljoen immigranten uit buurland Haïti. Zij zijn hun eigen land ontvlucht en werken vooral op de suikerrietplantages. Tegenwoordig werken de immigranten ook in de bouw of in de horeca. Een groot deel van de Haïtianen heeft te maken met erbarmelijke omstandigheden en slecht betaald werk. Vaak worden ze behandeld als tweederangs burgers en een groot deel leeft in de illegaliteit.
De Dominicaanse overheid neemt een tweestrijdige houding aan. Ze beschouwt de Haïtiaanse immigranten enerzijds als een bedreiging (regelmatig worden grote aantallen Haïtianen over de grens gezet) en anderzijds als welkome arbeidskrachten.

Lady Di en Kayaman
Lady Di en beatcreator Kayaman vergezellen Ali B tijdens deze laatste reis. De vrouwelijke rapper klom na een optreden van Ali B over de hekken om haar skills aan hem te laten horen en kreeg zo een artiestencontract. Kayaman produceerde en componeerde al meerdere nummers voor Ali B, waaronder de hit "Leipe Mocro Flavour". Het drietal zal in samenwerking met lokale rappers ter plekke een nieuw rapnummer maken. Naast dit nieuwe nummer wordt er in de Dominicaanse Republiek met de Nederlandse rappers ook een videoclip gemaakt plus de zevende en laatste aflevering van Rap Around the World die MTV vanaf september uitzendt.