GroenLinks

Inburgeringsbeleid dreigt Verdonks Waterloo te worden


22 juli 2005

Al ruim twee jaar is Verdonk bezig met haar nieuwe inburgeringsstelsel en nog steeds ligt er geen duidelijk, uitvoerbaar plan. Het lijkt haar eigen Waterloo te worden. Ze blijft vooral papieren beleid maken. Ze probeert de werkelijkheid aan te passen aan haar wetten, maar ze kan haar wetten beter aanpassen aan de werkelijkheid.

Als het bericht klopt dat de Raad van State haar plannen afkeurt, stuit minister Verdonk opnieuw op juridische problemen. In eerste instantie stelde zij dat het geen enkel probleem was om het inburgeringsexamen verplicht te stellen aan alle oudkomers. Volgens haar mocht er onderscheid gemaakt worden tussen Nederlanders die in de EU geboren zijn en Nederlanders die niet in de EU geboren zijn. GroenLinks Kamerlid Naïma Azough vroeg haar waarom zij een examen zou moeten doen en PvdA-collega Dijsselbloem niet. Het antwoord van Verdonk was: "Ongelijke gevallen mogen ongelijk behandeld worden."

De Adviescommissie Vreemdelingenzaken bleek het daar niet mee eens en oordeelde dat dit niet juridisch houdbaar was. Zij stelden een nieuw criterium voor: de inburgering zou alleen verplicht moeten zijn voor mensen die minder dan acht jaar in Nederland hadden doorgebracht terwijl zij de leerplichtige leeftijd hadden. Omdat hier ook autochtone Nederlanders onder konden vallen, was er volgens de adviescommissie geen sprake van discriminatie. Nu blijkt dat naar de mening van de Raad van State wel het geval te zijn. Nederlanders zouden niet achtergesteld mogen worden op andere EU-burgers. En als een Pool niet hoeft in te burgeren, en een Nederlander wel is er sprake van discriminatie van de eigen onderdanen.

Voor GroenLinks vormen de plannen van Verdonk voor een stelselherziening niet alleen een juridisch wangedrocht. Zij breekt met haar shock & awe aanpak vele voorzieningen af en verspeelt steeds meer draagvlak voor haar beleid. Door de grote bezuinigingen op inburgering en de voortdurende onzekerheid bij gemeenten en ROC's is er sprake van kaalslag. Ondanks alle stoere taal moeten de ROC's hun cursussen beperken en docenten ontslaan. Lokale initiatieven brokkelen af.

GroenLinks vindt dat er een offensieve schwung in de inburgering moet komen. Het leren van de Nederlandse taal is essentieel voor je functioneren in Nederland. Daarom moet er voldoende aanbod van goede cursussen zijn. De geplande bezuinigingen moeten worden ingetrokken. Geen algemene verplichting voor cursussen van duizenden euro's op eigen kosten en boetes als je het examen niet haalt. Maar een verplichting - zoals die er nu al is - voor uitkeringsgerechtigde oudkomers, imams en nieuwkomers en extra aandacht en mogelijkheden voor allochtone vrouwen. Je bent er niet met één inburgeringscursus: inburgeraars hebben enorme behoefte aan contacten en werk. Contacten met de buren, met de school, met collega's, met de samenleving. Niet alleen om de taal te oefenen, maar om echt te integreren, uit een sociaal isolement te komen. Daar moet minister Verdonk mee aan de slag!

Naima Azough

«