European Union

RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/05/77

Brussel, 18 juli 2005


11257/1/05 REV 1 (Presse 194)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de moord op een vredesactivist in Somalië

De Europese Unie schaart zich achter allen die met de grootste nadruk de laffe moord veroordelen die in de ochtend van 10 juli is gepleegd op Abdulkadir Yahya Ali, een gerespecteerde Somaliër, die zich inzette voor vrede en verzoening. Door deze misdaad heeft Somalië een man verloren die zonder ophouden ijverde voor stabiliteit en goed bestuur. De Europese Unie biedt de familie en de vrienden van Yahya haar condoleances aan.

De Europese Unie is ernstig bezorgd dat deze moord en andere gelijktijdige gewelddadigheden het vredesproces verder zullen belasten. Zij herhaalt dat zij de federale overheidsinstellingen, die het enige kader vormen dat Somalië vrede, stabiliteit en bestuur kan garanderen, onvoorwaardelijk steunt. De Europese Unie roept alle Somaliërs op om af te zien van geweld en te erkennen dat een dialoog, waaraan iedereen kan deelnemen, de enige manier is om hun geschillen op te lossen.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.