Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Beschermde iep in het Martin luther Kingpark alsnog gekapt

Het iepenspintkevertje heeft toegeslagen bij één van de bomen in het Martin Luther Kingpark. De betreffende iep is vorig jaar nog het onderwerp geweest van één van de vele juridische procedures over de herinrichting van het park. Omwonenden stelden dat de boom onherstelbaar beschadigd zou worden door de werkzaamheden. Stadsdeel ZuiderAmstel heeft het werkplan vervolgens aangepast en een aantal extra beschermende maatregelen genomen ten gunste van de iep.

Second-opinion
De werkzaamheden rond de boom zijn al enige tijd afgerond. De boom heeft dat allemaal goed doorstaan. "Dat nu juist bij deze boom de iepziekte is vastgesteld, is buitengewoon jammer", aldus boomdeskundige Peter Frank Vos van het stadsdeel. Vos heeft bij twee externe bomendeskundigen een second-opinion aangevraagd maar ook zij constateerden de -voor bomen- dodelijke ziekte. Iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die de sapstromen in de boom ontregelt. De boom sterft hierdoor. De schimmel wordt verspreid door het iepenspintkevertje dat van boom tot boom vliegt. De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verplicht het stadsdeel de boom zo snel mogelijk te kappen om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Morgenochtend zal dit gebeuren.

Herplant
Nadat de boom is gekapt en afgevoerd, wordt het terrein beschikbaar gesteld aan de organisatie van de Parade. Na de Parade wordt de herinrichting van het park afgerond: de drainage wordt aangelegd en het gras ingezaaid. In het plantseizoen van 2006 zal er een nieuwe boom worden gepland. Eerder is niet mogelijk omdat eerst een jaar gewacht moet worden om er zeker van te zijn dat de iepziekte ook uit de grond is verdwenen.