De Vlinderstichting

Uitgebrachte rapporten
Veel pimpernelblauwtjes in het Roerdal

In het Roerdal vliegt dit jaar het donker pimpernelblauwtje bijzonder goed. Er zijn al meer dan 60 vlinders geteld. Deze zeldzame vlinder was uitgestorven in Nederland, maar is in 2002 gezien bij Herkenbosch en Posterholt. Herkenbosch was ook de plaats waar de soort tot ongeveer 1970 nog voorkwam. De soort is in heel Europa een schaarse vlinder en is dan ook Europees beschermd.

Om deze bijzondere vlinder te behouden en om te zorgen dat hij zich nog uit kan breiden is er een beschermingsplan gemaakt, dat op 19 juli is gepresenteerd in het gemeentehuis van Roerdalen. Het plan is aangeboden aan de wethouders Neijnens van de gemeente Roerdalen en Nissen van Ambt Montfort. In dit plan worden concrete maatregelen beschreven die de soort moeten helpen. Behalve de gemeenten werken ook boeren, waterschappen en natuurbeheerders mee aan de bescherming. Er wordt met het maaien van bermen rekening gehouden met de vlinder en in perceelsranden zorgen boeren voor goed leefgebied voor de blauwtjes. In het Vlodropperbroek zorgen de boeren dat de bermen door schapen worden begraasd.

Het donker pimpernelblauwtje heeft een bijzondere leefwijze. De eitjes worden afgezet op planten van de grote pimpernel, een soort die in het Roerdal veel in wegbermen voorkomt. Nadat de rupsen even op de bloemknoppen hebben gegeten worden ze meegenomen door de gewone steekmier. Deze mieren nemen de rups mee naar het mierennest, waar ze voedsel eten dat door de mieren wordt binnengebracht, maar waar ze zich ook te goed doen aan het broed van de mieren. Ze overwinteren in het mierennest en pas in de volgende zomer kruipen de vlinder uit het nest om zich weer voort te planten.

Nadat de vorige jaren al intensief onderzoek was gedaan is ook in 2005 weer goed gekeken naar het donker pimpernelblauwtje en de plaatsen waar hij in het Roerdal nog voorkomt. Er zijn in 2005 al meer dan 60 vlinders geteld, terwijl de soort nog volop vliegt. Hiermee is het Roerdal de belangrijkste vliegplaats in Nederland. Wellicht dat de soort zich vanaf de huidige vliegplaats zal uitbreiden naar nieuwe plekken in de regio. Er zijn tientallen plaatsen waar de soort zich zou kunnen vestigen.