Ingezonden persbericht


Onderzoek Ernst & Young: Ondernemingen bezorgd om concurrentie participatiemaatschappijen bij overnames

22 juli 2005 - Grote Europese ondernemingen maken zich zorgen om de groeiende concurrentie van participatiemaatschappijen bij overnames. Een en ander blijkt uit de Ernst & Young Corporate Development Officer European Study, een onderzoek onder 92 topfunctionarissen van grote Europese ondernemingen. Volgens het onderzoek worden de participatiemaatschappijen steeds agressiever, vastberadener en 'streetwise', waarbij ondernemingen zich zorgen maken over de gevolgen voor prijsvorming. Willen ondernemingen succesvol strategische overnames blijven doen, dan zullen zij zich in toenemende mate de werkwijze van deze transactiespecialisten eigen moeten maken.

In het onderzoek, dat in de afgelopen zes maanden is uitgevoerd, komen de meningen aan bod van senior dealmakers van bedrijven met een gezamenlijke omzet van meer dan $ 375 miljard (¤ 310,98 miljard). Van de ondervraagden zijn er 61 werkzaam bij ondernemingen met een omzet van meer dan $ 5 miljard (¤ 4,15 miljard) en nog eens 25 bij ondernemingen met een omzet tussen $ 1 miljard (¤ 0,83 miljard) en $ 5 miljard.
* Het aantal participatiemaatschappijen neemt toe", zegt Stephan Lauers, partner bij Ernst & Young Transaction Advisory Services. "Ook worden de maatschappijen steeds groter in omvang. Wanneer ze dan ook nog hun krachten bundelen, neemt de concurrentie grote vormen aan. De participatiemaatschappijen hebben toegang tot grote hoeveelheden kapitaal tegen een redelijke prijs. Ze zijn bovendien in staat om snel te handelen en hoeven zich over het algemeen niet bezig te houden met integratie van overgenomen bedrijven. Het doen van overnames is hun kerncompetentie."

Dit betekent echter niet dat participatiemaatschappijen geen tegenstand krijgen. "Ook ondernemingen onderkennen het belang van een geoliede transactiemachine voor hun concurrentiepositie en nemen maatregelen tot verdere professionalisering", aldus Lauers.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het doen van overnames en desinvesteringen een wezenlijk onderdeel van de ondernemingsstrategie uitmaakt. Stephan Lauers: "Fusies en overnames zijn niet iets dat af en toe speelt voor grote bedrijven. Het is een essentieel onderdeel van het ondernemingsbeleid en het zal steeds belangrijker worden. De druk vanuit de markt om het percentage mislukte overnames (ongeveer 70 procent) terug te brengen, neemt toe. Niet goed doordachte en uitgevoerde overnames, evenals slechte of niet tijdige integratie van overgenomen bedrijven kunnen van enorme invloed op de resultaten zijn. Om die redenen zijn Corporate Development Officers (CDO's) steeds vaker verantwoordelijk voor het gehele overnameproces (van begin tot eind), inclusief de integratie. Zij zijn tegenwoordig niet alleen verantwoordelijk voor het initiëren, beoordelen en managen van transacties, maar bemoeien zich ook in toenemende mate met integratie, strategische beleidsvoering en risicobeheer. Daarmee zijn CDO's de nieuwe transactie-CEO's."

Meer dan de helft van deelnemers geeft aan dat zij China, Oost-Europa en Noord-Amerika als de belangrijkste overnamemarkten voor de komende 12 tot 24 maanden beschouwen. Maar ook in West-Europa zal het aantal transacties toenemen. Meer dan 60 procent van de ondervraagden verwacht overnames in West-Europa te zullen doen. Bovendien geeft meer dan 50 procent aan dat bedrijfsonderdelen in West-Europa in de etalage komen. Voor Afrika en Australië bestaat de minste belangstelling, respectievelijk 13 en 16 procent van de deelnemers geeft aan hier overnames te willen doen.

Lauers: "Iedereen weet dat een transactie in opkomende markten lastig kan zijn, maar investeerders zien dit als een aanvaardbaar bedrijfsrisico. CDO's gaan die risico/rendementsuitdaging op zowel de thuismarkt als opkomende markten aan met verbeterde middelen, technieken en goedkeuringsprocedures om de met transacties verband houdende risico's te kunnen beheersen."

Over de Ernst & Young CDO Study
De Corporate Development Officer (CDO) is de algemene benaming voor een leidinggevende functionaris die verantwoordelijk is voor fusies en overnames binnen een onderneming. Hieraan gerelateerde functietitels zijn talrijk, waaronder Head of M&A, Director of Business Development & Strategy. Om een beter beeld te krijgen van de veranderende rol en functie van de CDO, is door Ernst & Young de wereldwijde Corporate Development Officer Study gelanceerd. Het eerste rapport betrof alleen ondernemingen in Noord-Amerika, terwijl in het huidige onderzoek ook 92 Europese ondernemingen zijn meegenomen. Waar mogelijk, zijn vergelijkingen tussen Noord-Amerika en Europa gemaakt. Bovendien is geput uit meer dan 140 Global CDO Roundtables die in de afgelopen twee jaar door Ernst & Young zijn georganiseerd.

Download de Ernst & Young CDO Study

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Toby Ellson, woordvoerder Ernst & Young. Telefoonnummer 010 - 406 53 64 of 06 - 290 84 762.