Gemeente Deventer

Week 29, 22 juli 2005

Tussen de stadsmuren van Deventer
Middeleeuwse landaanwinningswerken teruggevonden

In de afgelopen anderhalve week hebben archeologen van de gemeente Deventer een onderzoek uitgevoerd aan de voet van het Bergkwartier aan Achter de Muren Zandpoort. Dit is het laagste deel van het Bergkwartier en in de late Middeleeuwen de locatie van de dubbele stadsmuur en de imposante Zandpoort. Het onderzoek heeft als doel voorafgaand aan bouwwerkzaamheden de ouderdom en opbouw van dit bijzondere gebied vast te stellen. Inmiddels zijn de eerste delen van vroeg-14^de-eeuwse landaanwinningswerken, gemaakt van eiken palen, rijshout, puin en misbaksels uit de middeleeuwse baksteenbakkerijen, gevonden. Deze lagen minstens tot op 4,5 meter onder het huidige straatniveau.

Historisch is bekend dat rond 1250 de eerste stadsmuur om Deventer, inclusief het Bergkwartier, wordt aangelegd. Het water op de latere centrale marktplaats van de stad, de Brink, wordt gedempt en in de monding van de Brink wordt een grote plaat zand gestort. Daarop wordt de Binnen Zandpoort gebouwd. De tweede stadsmuur en de Buiten Zandpoort zijn rond 1350 voltooid. Dit moet een enorme investering in de militaire infrastructuur van de stad zijn geweest.

De archeologen hebben in de eerste fase een 4,5 meter diepe opgravingsput aangelegd. Hieruit is een aantal boeiende gegevens met betrekking tot de landaanwinning en de voorbereiding van de bouw van de stadsmuur tevoorschijn gekomen. De originele oever van de IJssel ligt op een diepte van 5,5 meter onder maaiveld. Op de bodem van de dertiende-eeuwse van de IJssel zijn enorme ophogingspakketten gestort. Deze zijn niet zomaar los in de rivier gekiept maar zeer zorgvuldig aangebracht. Lagen zand en klei zijn afgewisseld met zwaar steenpuin en vlotten of bossen van rijshout en dikke takken. Dit geheel wordt op de plaats gehouden door dikke eiken stammen die in de oever van de IJssel waren ingeslagen. Met deze âcaisson-techniekâ is minstens dertig tot veertig meter land gewonnen. In de periode 1300-1375 is zo minimaal 4,5 meter grond opgebracht. Opmerkelijk is dat veel misbaksels uit de Deventer steenbakkerijen zijn gebruikt, zoals versmolten dakpannen en bakstenen.

Op twee plaatsen in de 4,5 meter dikke ophoging zijn niveaus van middeleeuwse straten gevonden. De vroegste straat is een soort modderpad tussen de stadsmuren. Op dit pad zijn zaken als munten, gespjes en stukken schoen verloren. Het pad is maar kort in gebruik geweest.

Op dertig centimeter onder het huidige straatniveau is de staat van rond 1375 teruggevonden. Dit was een fraaie straat, gemaakt van kleine rolkeien afgewisseld door lange banen van platte keien. Deze straat lag in de âmilitaire zoneâ tussen de stadsmuren. De gewone Deventenaar mocht hier niet komen. âs Nachts werd deze zone bewaakt met bloedhonden.

Wanneer de binnenste stadsmuur wordt afgebroken is onduidelijk. In elk geval is de buitenste stadsmuur na 1600 militair niet meer van nut en wordt de zone âachter de murenâ volgebouwd met kleine woningen en pakhuizen. De Binnen Zandpoort wordt rond 1600 al gesloopt. De Buiten Zandpoort wordt in 1591, tijdens de Tachtigjrige Oorlog, door de troepen van Prins Maurits in puin geschoten. De imposante poort met hoge torenspits, ooit groter en fraaier dan de Zwolse Sassenpoort, is niet meer opgebouwd. De huizen langs de muur verdwijnen in 1859 om plaats te maken voor een fraai herenhuis, waarin nu restaurant Koh-I-Noor is gevestigd. De zijmuren van dit restaurant bevatten nog delen van de middeleeuwse poort.

In 1932 wordt een bijna complete middeleeuwse gevelrij weggebroken om plaats temaken voor het tweerichtings-autoverkeer; zo ontstaat de huidige brede Zandpoort.

In februari 1945 missen veel bommen van het geallieerde bombardement op de Wilhelminabrug hun doel en ontploffen in het Bergkwartier. Deze bommen richten grote schade aan. Veel huizen worden verwoest en nooit meer opgebouwd. Hiervan zijn langs de Rijkmanstraat en achter de Zandpoort de gaten in de gevelrij nog te zien. Het heeft tot 2005 moeten duren voordat de middeleeuwse gevellijn op deze plaats wordt hersteld.

De archeologen zullen nog enkele dagen bezig zijn met het vastleggen van de middeleeuwse overblijfselen. De opgraving is te vinden achter restaurant Koh-I-Noor. Vanaf de straat zijn de werkzaamheden goed te volgen.

Het onderzoek is mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Provincie Overijssel, Bouwbedrijf De Combi en Architectenbureau Ghijssen.

Publicatiedatum: 22-7-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 22 juli 2005