Gemeente Bussum

Voortgang Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan

Het concept Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan van de gemeente Bussum is op 19 juli jl. door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Dit conceptrapport wordt op 31 augustus aanstaande in de commissie Ruimte besproken, waarna de gebruikelijke inspraakprocedure zal worden doorlopen.

De afgelopen maanden heeft de gemeente Bussum samen met adviesbureau AGV gewerkt aan een herziening van het huidige Verkeersstructuurplan. Om zoveel mogelijk input voor het nieuwe beleidsplan te krijgen, zijn diverse vakorganisaties en belangengroepen in Bussum actief bij dit proces betrokken. Onder andere de Fietsersbond, 3VO, de Bussumse Ondernemersraad, politie en de belangengroepen van de wijken hebben deelgenomen en meegedacht in het proces.

Het oude Verkeersstructuurplan dateert uit 1996. Sindsdien is er veel veranderd voor het verkeer in Bussum. Daarom heeft de gemeenteraad vorig jaar besloten dat er een nieuw verkeersbeleidsplan gemaakt moet worden. Omdat dit nieuwe plan iets zegt over meerdere aspecten van verkeer (veiligheid, bereikbaarheid, geluidsoverlast en luchtkwaliteit), krijgt dit nieuwe beleidsplan de titel Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan' (GVVP).

Proces

Het proces voor het nieuwe Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan heeft een drietal fasen doorlopen:


* Analysefase
In de analysefase zijn knelpunten geïnventariseerd en is het huidige Verkeersstructuurplan geëvalueerd.

* Ontwikkelingsfase
Op basis van de analyse zijn oplossingsrichtingen voor de knelpunten aangedragen. Middels berekeningen met een verkeers- en milieumodel is beoordeeld hoe deze oplossingsrichtingen uitwerken voor Bussum.

* Adviseringsfase
In deze fase zijn de overgebleven alternatieven beoordeeld en is bepaald welke maatregel voor een bepaald knelpunt de beste oplossing is. In deze fase is ook de eindrapportage opgesteld en een conceptadvies aan het college voorgelegd.

Rapportage

Het GVVP bestaat uit een beleidsnotitie en een achtergrondrapport. De beleidsnotitie beschrijft beleidskaders, knelpunten en voorgestelde oplossingen. Er is voor de komende jaren beleid uitgezet over hoe om te gaan met de verkeer- en vervoersaspecten in het algemeen en complexe knelpunten in het bijzonder. De achtergrondrapportage bevat een evaluatie van het gevoerde beleid, een beschrijving van het proces en verantwoording van de gemaakte keuzes.

Het GVVP is een kapstokplan'. Hiermee wordt bedoeld dat het richting geeft aan herinrichtingsplannen (aparte projecten) die de komende jaren uitgevoerd worden en het geeft een oplossingsrichting aan voor knelpunten in ons wegennet, die op de middellange of zelfs lange termijn om een oplossing vragen. Het is geen inrichtingsplan. Voor sommige projecten dient aanvullend onderzoek te worden gedaan. Daarnaast dient er per project overleg plaats te vinden met diverse partijen, zoals omwonenden, de Bussumse Ondernemingsraad en regiogemeenten.

Inspraak

Na de behandeling in de commissie Ruimte op 31 augustus aanstaande, zal het beleidsplan worden vrijgegeven voor inspraak van belanghebbenden. Naar verwachting zal het plan rond half september voor vier weken ter inzage worden gelegd, zodat de inspraakavond begin oktober gehouden kan worden.

Via 't Voorlicht en op deze website wordt u van de exacte planning op de hoogte gehouden. Ook zullen er berichten in het regionale dagblad geplaatst worden.

Vervolgprocedure

Na de inspraakperiode worden de inspraakreacties verwerkt. Uiteindelijk wordt een definitief besluit genomen door het college van B&W en de gemeenteraad. Naar verwachting zal dit in december plaatsvinden.