Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING/VLAREG/BUITZAKEN/DERDE WERELD/ONTWIKKELINGSHULP/ VLAREG

Bourgeois: 150.000 ? Vlaamse noodhulp voor West-Afrika ========= INGEZONDEN MEDEDELING ============

Brussel, 22 juli 2005 Persmededeling van Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois

150.000 euro Vlaamse noodhulp voor West-Afrika Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois trekt onmiddellijk 150.000 euro uit voor voedselhulp in West- Afrika. Vooral Niger, Burkina Fasso, Mauretanië en Mali hebben af te rekenen met een verschrikkelijke hongersnood. De Vlaamse middelen zullen ingezet worden via niet-gouvernementele organisaties die werkzaam zijn op het terrein. De aanhoudende slechte weersomstandigheden hebben in West- Afrika extreme hongersnood en ondervoeding tot gevolg. Daarbovenop worstelt de regio nog steeds met de ergste sprinkhaneninvasie van de laatste 20 jaar. Niger, Mauretanië, Burkina Faso en Mali zijn de zwaarst getroffen gebieden. De situatie is ronduit alarmerend. In Niger worden 3,8 miljoen van de 12 miljoen inwoners direct of indirect door de voedselcrisis getroffen. Meer dan 800.000 kinderen onder de 5 jaar hebben voedsel tekort, 150.000 van hen zijn volledig ondervoed. In Mali wordt 20 % van de bevolking bedreigd door voedselonzekerheid en hongersnood. 750.00 Mauretaniërs (26 % van de bevolking) lijden nog onder de sprinkhanenplaag van vorig jaar en voor Burkina Faso wordt geschat dat 500.000 mensen voedselhulp nodig hebben.
Het beperkte voedsel dat nog voorhanden is, wordt aan woekerprijzen aangeboden en is dus onbetaalbaar voor de meeste families. Ouders trachten hun kinderen in leven te houden met gras en bladeren. Er is daarenboven geen hoop op een nieuwe oogst binnen de drie maanden.
Beetje bij beetje komt de internationale hulp op gang. Het Rode Kruis startte noodhulp op, het Wereld Voedsel Programma deed een extra oproep voor $ 12 miljoen en ook Oxfam riep op tot £ 1 miljoen steun.
Minister Bourgeois beantwoordt de oproepen met een onmiddellijke noodhulp ter waarde van 150.000 euro. De Vlaamse administratie Buitenlands Beleid stelt een concreet Vlaams noodhulpdossier op aan de hand van de voorstellen van de NGO's, zodat de minister al binnen enkele dagen de steun kan laten vertrekken.
Persinfo: Ben Weyts, woordvoerder min. Bourgeois 02/552.70.08 persdienst.bourgeois@vlaanderen.be