Ingezonden persbericht


Persbericht

Apeldoorn, 22 juli 2005

Ontsnapte langoer terug in Apenheul

De Javaanse langoer die woensdag uit Apenheul ontsnapte, is vrijdagmiddag gevangen in attractiepark Koningin Juliana Toren. Na een dag en een nacht buiten het Apeldoornse dierenpark werd het knaloranje dier vrijdagmorgen voor het eerst weer gezien door een medewerker van Koningin Juliana Toren. Apenheul is bijzonder verheugd dat het dier gevangen is en is tevreden over de zoek- en vangactie. De aap is na de vangst onderzocht door een dierenarts maar lijkt bij zijn ontsnapping geen verwondingen te hebben opgelopen.

Naald in hooiberg
Apenheul ligt aan de rand van Apeldoorn, midden in de Veluwse bossen. Na de ontsnapping had de tweejarige Doerian dus zeer veel mogelijkheden om verder te trekken. Tijdens diverse zoekacties van Apenheulpersoneel zijn dan ook geen sporen gevonden van het dier. Gelukkig werd de knaloranje aap vrijdagmorgen gezien in attractiepark Koningin Juliana toren, dat vlakbij Apenheul ligt.

Verdoven of vangen
De dierverzorging van Apenheul heeft zich daarna opgemaakt om het dier te gaan vangen. Uiteindelijk is besloten het dier te verdoven middels een verdovingsgeweer. Na het tweede schot raakte verdoofd en kon tijdens zijn val gevangen worden. Het eerste schot raakte het dier weliswaar maar de verdovingsvloeistof kwam daarbij niet uit het pijltje.

Terug naar huis
Na een kort bezoek aan de dierenarts om het dier na te kijken op mogelijke verwondingen, is de langoer teruggebracht naar Apenheul. Daar wordt nu gekeken of de familie het dier opnieuw wil opnemen. De komende dagen zullen uitwijzen of de ruzie waardoor Doerian vertrok dusdanig ernstig was dat de familie hem definitief verstoten heeft.

---- einde bericht ---
Voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bert Smit of Constanze Melicharek van Stichting Apenheul, tel.: 055 - 3575700.