Gemeente Alphen aan den Rijn


Persbericht 50: Actie Glas voor Glas

Glasbakgebruiker verrast met achttiendelig glasservies

Actie Glas voor Glas van de Stichting Promotie Gebruiker

Bij de glasbakken aan de Paradijslaan verrastte wethouder Hans Groen in t Wout (afvalbeleid) op vrijdag 22 juli 2005 de heer J.P. van der Lely, een bewoner uit het centrum die als eerste na 11.00 uur glas weggooide, met een achttiendelig glasservies. Hij deed dat in het kader van de actie Glas voor Glas van de Stichting Promotie Glasbak, die het servies (Royal Leerdam) ter beschikking stelde. De Stichting Eco Verpakkingen en de Stichting Kringloop Glas willen zo het gebruik van de glasbak stimuleren en trouwe glasbakgebruikers bedanken. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft daar graag aan meegedaan.

In Alphen aan den Rijn is in de jaren 2003 en 2004 respectievelijk 1587 ton en 1574 ton glas ingezameld. Dit komt neer op ongeveer 22 kg per inwoner. In Alphen aan den Rijn staan 75 ondergrondse glasbakken.

Voor 2005 streven de Nederlandse gemeenten (dus ook Alphen aan den Rijn) en de Stichting Promotie Glasbak naar een hergebruik van 90%. Een groot deel daarvan moet op kleur gescheiden worden ingezameld. Dit is noodzakelijk om het ingezamelde glas ook te recyclen. Van bonte scherven (alle kleuren door elkaar) kan namelijk geen wit glas worden gemaakt. En juist daar is veel vraag naar. In Nederland staan ongeveer 25.000 glasbakken, waarvan iets meer dan de helft geschikt is voor kleurscheiding. Eén van de doelstellingen van de Stichting is om de kleurscheiding in de toekomst nog verder op te voeren.

In 2003 werd in Nederland 81% van al het gebruikte eenmalig verpakkingsglas hergebruikt. Van de 30 kilo glas die per inwoner jaarlijks wordt gebruikt, komt er circa 25% terug bij de glasfabriek. Voor de glasfabrieken levert dit een aanzienlijke enregiebesparing op, omdat de inzet van gebruikt glas grondstoffen scheelt. Recycling van glas tot glas is ook goed voor het milieu. Door het glas in de glasbak te gooien voorkomen wij met zn allen dat er jaarlijks miljoenen kilos glas op de vuilstortplaatsen belanden. Ook worden er op die manier minder grondstoffen aan het milieu onttrokken.

Nederland is de bakermat van de inzameling van eenmalig verpakkingsglas waar geen statiegeld op zit. Van oudsher was Nederland koploper bij het inzamelpercentage. De afgelopen jaren wordt ons land zowel kwantitatief als kwalitatief voorbijgestreefd door de omringende landen.

De actie Glas voor Glas heeft het karakter van een loterij. Een notaris heeft in een willekeurige volgorde gemeenten geloot waar wekelijks het servies gaat vallen. De eerste glasgebruiker die na een vooraf afgesproken tijdstip zijn glas in de glasbak gooit, is de gelukkige die het glasservies krijgt.

PORTEFEUILLEHOUDER: J.M.C.M. GROEN IN T WOUT

Informatie:

* Stichting Promotie Glasbak, dhr. A. Mieremet, telefoon 070 33 76 200

* Afdeling Communicatie, Toos Groeneweg, telefoon 0172 465 673