Gemeente Urk

Aandacht voor IJsselmeer als visserijgebied

Het college van Burgemeester en Wethouders van Urk vraagt het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland per brief om aandacht voor het IJsselmeer als visgebied. In de media is melding gemaakt van provinciale ontwikkelingen met betrekking tot het IJsselmeer, zoals een nieuw windmolenpark en het creatief omgaan met de Vogel- en Habitatrichtlijn. Het gemeentebestuur van Urk verzoekt het provinciebestuur de belangen van de IJsselmeervisserij te onderkennen en daar in het beleid rekening mee nemen.

In de afgelopen maand heeft het gemeentebestuur via de regionale media kennis genomen van een tweetal provinciale ontwikkelingen met betrekking tot het IJsselmeer. De eerste ontwikkeling betreft de aanleg van nieuwe windmolenparken in en langs het IJsselmeer. De tweede ontwikkeling betreft het voornemen om creatief om te gaan met Vogel- en Habitatrichtlijn. Daarbij wordt gemeld dat de provincie Flevoland heel veel extra natuur wil aanleggen in het Marker- en IJsselmeer als compensatie voor economische ontwikkelingsprojecten op het vaste land.

Het dagelijks bestuur van de gemeente Urk vraagt in dit kader aandacht voor de functie van het IJsselmeer als visgebied. In de afgelopen jaren zijn door natuurontwikkeling en ook de ontwikkeling van windmolenparken langs de dijken een aantal visgronden onbruikbaar geworden. In enkele gevallen betreft het zelfs belangrijke paaigebieden voor soorten als de rode en de snoekbaars.

De IJsselmeervisserij is belangrijk voor de Urker gemeenschap. Het gemeentebestuur van Urk zet zich mede in om deze vorm van visserij zo goed mogelijk in stand te houden en ook te faciliteren. De gemeente Urk exploiteert een eigen visafslag voor deze vorm van visserij. De gemeente verzoekt de provincie dan ook bij beide geschetste ontwikkelingen, maar ook bij andere ontwikkelingen in en rondom het IJsselmeer, de belangen van de IJsselmeervisserij te onderkennen en daar in het beleid rekening mee te houden.