Gemeente Bladel


Woninginbraken

Voorkomen is beter dan genezen, ook in de vakantie

Het hele jaar door draait het vakantiewoningen project, dat politie De Kempen aanbiedt aan de inwoners. Natuurlijk geldt dat in het bijzonder voor de zomervakantie.

Ook in juli en augustus controleert politie De Kempen woningen, waarvan de bewoners hebben laten weten dat ze met vakantie zijn. Dit kan door het invullen van de vakantiekaart, die verkrijgbaar is bij het politiebureau in Eersel en alle gemeentehuizen in De Kempen. Is een woning bezocht, dan doet de politie een Politie Preventie Bericht in de bus. Vorig jaar zijn 365 woningen een of meerdere malen gecontroleerd. In de eerste helft van 2005 was dit aantal al 400 woningen. Er wordt dan gecheckt of alle ramen en deuren goed afgesloten zijn, of er veel post op de deurmat ligt of uit de brievenbus hangt en of alles er normaal uitziet. Als dat nodig is, neemt de politie contact op met de sleutelhouder, die altijd op de vakantiekaart moet worden aangegeven.

Wat kunt u zelf doen?


· Zorg voor inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van het keurmerk SKG 2 sterren met R;


· Laat nooit sleutels zitten aan de binnenzijde van het slot;


· Berg huissleutels op een vaste plaats op;


· Zorg voor goede verlichting bij toegangsdeuren;


· Breng rookmelders aan op elke verdieping met slaapruimten;


· Houd de groenvoorziening rondom de woning laag;


· Hang in de meterkast een kaartje met gegevens van personen die in geval van nood gewaarschuwd kunnen worden;


· Merk waardevolle voorwerpen met postcode/huisnummer;


· Maak foto's van waardevolle voorwerpen;


· Berg waardevolle spullen op in een kluisje thuis of bij bank;


· Maak van uw huis geen etalage;


· Berg ladders of ander klimmateriaal op achter slot en grendel;


· Bel bij onraad of verdachte situaties direct de politie.

Op www.politiekeurmerk.nl kunt u een folder bekijken met tips voor een onbezorgde vakantie.

Heeft u vragen, benader dan uw buurtbrigadier via 0900-8844.

Wat doet de politie?

In 2004 werden 180 aangiften van inbraak in woningen gedaan, waarvan 16% werd opgelost en waarvoor zes verdachten door justitie zijn veroordeeld. Dit jaar is in het eerste half jaar 77 maal aangifte van woninginbraak gedaan. Bij woninginbraken doet de politie altijd technisch onderzoek, met goede resultaten. Politie De Kempen brengt de bewoners drie tot zes weken na de woninginbraak in alle gevallen een bezoek. Slachtofferzorg heeft immers de aandacht van de politie, maar daarnaast is gebleken dat mensen zich na een tijdje nog relevante informatie herinneren, die kort na de inbraak niet aan de orde zijn geweest en die kunnen leiden tot een mogelijke dader. Ook zijn inwoners zelf ook, samen met gemeente en politie actief bezig met veiligheid in hun eigen buurt, getuige de bijna twintig buurtpreventieprojecten in de verschillende dorpen in De Kempen.
---