Gemeente Zaanstad

B&W besluiten van week 28 en 29

donderdag 21 juli 2005

Strategische uitgangspunten uitvoering Wet Maatschappelijke Ondersteuning vastgesteld

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft in het kader van de voorbereiding op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) haar strategische uitgangspunten vastgesteld. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is een nieuwe wet, waarin de bestaande Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG), de huidige Welzijnswet, de huishoudelijke verzorging uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), enkele subsidieregelingen uit de AWBZ en de Openbare Geestelijke gezondheidszorg (OGGZ) gebundeld worden. De WMO is niet zozeer een zorgwet, maar vooral een wet die gemeenten de verantwoordelijkheid geeft om ervoor te zorgen dat iedereen actief deelneemt aan de samenleving, ook mensen die dat op eigen kracht niet kunnen. "Meedoen" is dan ook de kortst mogelijke samenvatting van de WMO.

De WMO wordt dit najaar behandeld door de Tweede en Eerste Kamer. Dan wordt duidelijk welke taken de gemeenten precies gaan overnemen en welke afspraken daarover tussen het ministerie en de gemeenten worden gemaakt. De WMO-taken worden waarschijnlijk gefaseerd aan gemeenten overdragen. Vanaf 1 juli 2006 gaat het dan om de taken die nu ook al onder de huidige Wet Voorziening Gehandicapten worden uitgevoerd, en het organiseren van de huishoudelijke verzorging. De huishoudelijke verzorging valt nu nog onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. De AWBZ komt straks pas in beeld als zware zorg is vereist: bijvoorbeeld verpleging- en verzorgingshuiszorg.

Strategische uitgangspunten
Om te anticiperen op de WMO, heeft het college van B&W in samenspraak met zowel zorgaanbieders als organisaties van zorgvragers, een aantal strategische uitgangspunten vastgesteld, die de basis zullen zijn voor de verdere beleidsuitvoering. Na besluitvorming door Tweede en Eerste kamer, zal het beleid in samenspraak met de WMO-partners - verder worden vormgegeven.

Een aantal belangrijke uitgangspunten voor de beleidsontwikkeling zijn:

* Meedoen. Het college streeft naar het behouden van een sfeer in de stad waar iedereen zich goed bij kan voelen. Daar hoort een sociale infrastructuur bij die uitnodigt tot ontmoeting en uitwisseling en die bijdraagt aan de leefbaarheid in alle wijken en dorpen van Zaanstad. Niet iedereen heeft hierbij evenveel behoefte aan ondersteuning, waardoor maatwerk geboden is. Daar waar risicos bestaan op blijvende achterstanden mag gerichte aandacht en ondersteuning niet uitblijven.

* Toegankelijkheid. Het beleid is er op gericht dat algemene voorzieningen en activiteiten voor iedereen toegankelijk en bereikbaar zijn, ook voor mensen met beperkingen.
* Eigen verantwoordelijkheid. Burgers moeten meer dan nu gebruikelijk is verantwoordelijkheid gaan dragen voor de zorg die nodig is als beperkingen in het zelfstandig kunnen wonen en functioneren toenemen. We vragen van vitale mensen om meer te anticiperen op een levensfase met beperkingen en bijvoorbeeld de woonsituatie tijdig aan te passen. Ook de gemeente zal hierop in haar stedelijke ontwikkelingsbeleid, waaronder woningbouwbeleid, meer mogelijkheden creëren.

Wethouder Schouten over de WMO: "Wij bereiden ons in samenspraak met zorgaanbieders, cliëntenvertegenwoordigers en belangenorganisaties- zo goed mogelijk voor op de WMO. Ook als straks de Tweede Kamer en de Eerste Kamer de wet hebben besproken, zullen wij met deze partners weer om tafel gaan. Het merendeel van de taken die wij als gemeente op basis van de WMO moeten gaan uitvoeren, zoals de WVG en de Welzijnswet voeren wij overigens al uit. De WMO biedt hier een nieuw kader voor", aldus mw. Schouten.

Luchtkwaliteit op de agenda
Het college van B&W heeft het rapport Luchtkwaliteit 2004 toegezonden aan de provincie Noord-Holland. In de rapportage wordt aangegeven dat de luchtkwaliteit ten opzichte van 2003 aanzienlijk is verbeterd. De belangrijkste reden is dat 2004 meteorologisch gezien een beter jaar was dan de voorgaande jaren.

De problemen die zich momenteel landelijk met het Besluit Luchtkwaliteit voordoen hebben vooral te maken met de prognoses voor fijnstof in 2005 en 2010. Ook voor Zaanstad kan de geprognoseerde concentratie van fijnstof in de lucht grote gevolgen hebben. Dit omdat de hoeveelheid fijnstof mede bepalend is voor onder andere het kunnen goedkeuren van bestemmingsplannen door de Provincie Noord-Holland.

Momenteel worden de consequenties van het Besluit Luchtkwaliteit voor ruimtelijke plannen in Zaanstad geïnventariseerd en wordt gewerkt aan een plan van aanpak hoe dit besluit in Zaanstad toe te passen. In die lijn wordt ook onderzocht welke acties het gemeentebestuur zelf kan ondernemen om de hoeveelheid fijnstof in de lucht te beïnvloeden.

Aanpak vochtprobleem obs de Overhaal
Bij de beoordeling van een klacht over vochtproblemen bij openbare basisschool de Overhaal is geconstateerd dat de gevelbetimmering van de twee zadeldaken en de boeiboorden van het gebouw in zeer slechte staat verkeren. De oorzaak is het ontbreken van en adequate ventilatie achter de panelen. Het gaat om een constructiefout bij de bouw van de school, in 1985. De schade wordt, met enig ander onderhoudswerk, hersteld. In totaal is er een bedrag van circa 19.000,- mee gemoeid. Het College is akkoord met de aanvraag tot herstel van deze schade.

Vandalismeschades schoolgebouwen
Met name in het eerste kwartaal dit jaar is er nogal wat schade ontstaan aan schoolgebouwen en gymnastieklokalen als gevolg van vandalisme en inbraak. Vooral rond de jaarwisseling. Veelal ging het om glas- en brandschade. Met het herstel was een bedrag gemoeid van circa 83.000,- . Het College gaat akkoord met de financiële afhandeling.

Afspraken over opslag kunstwerk Victory
In 1998 is het kunstwerk Victory van beeldend kunstenaar Lucien den Arend op verzoek van buurtbewoners verwijderd. Het grootste bezwaar destijds was dat door het kunstwerk het zicht op de Zaan werd ontnomen. Het ging om een kunsttoepassing bij de A8 aan de Zaan. Met de kunstenaar is in 1999 afgesproken dat het kunstwerk gedurende vijf jaar door de gemeente Zaanstad werd opgeslagen. Deze termijn is nu voorbij en ondanks inspanningen van beide partijen is geen geschikte alternatieve locatie gevonden binnen of buiten Zaanstad. Aan de kunstenaar is nu gevraagd om binnen zes maanden vervangende opslag te zoeken. Mocht ook dat niet lukken dan wordt het kunstwerk vernietigd. Lucien den Arend wordt gecompenseerd door een nieuwe opdracht. Het College is voornemens hem een schetsopdracht te verstrekken voor Noorderwelf, onderdeel van Saendelft.

Recreatieve mogelijkheden voor Zaanstad Noord
College van B&W akkoord met inrichtingsplan De Buitenlanden Het college van B&W heeft ingestemd met het inrichtingsplan van het project De Buitenlanden, en een jaarlijkse bijdrage à 91.000,- aan de beheerskosten voor de uitvoering van het Strategisch Groenproject "Tussen IJ en Z".

Eén van de aantrekkelijke kanten van (gaan) wonen in Zaanstad Noord, is de ontwikkeling van circa 310 hectare recreatief groen op het grondgebied van Zaanstad, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest onder de noemer "Strategisch Groenproject tussen IJ en Z". Hiervan ligt 150 hectare in de directe omgeving van Saendelft (Saendelft Groen), 100 hectare bij Beverwijk (De Buitenlanden). Onder de noemer "verbindingsgroen" wordt tevens gewerkt aan circa 60 hectare fietsverbindingen, wandelpaden, kanoroutes en een ecologische verbinding tussen Krommenie en de Wijkermeer.

Inrichtingsplan De Buitenlanden
Het college van B&W heeft ingestemd met het inrichtingsplan voor het groengebied De Buitenlanden. Zaanstad heeft zich met de IJmondgemeenten verbonden aan de ontwikkeling van het complete SGP programma en neemt daardoor voor elk deelproject een besluit. Voor inwoners van Zaanstad Noord wordt dit gebied een interessant recreatieve fiets- of wandel bestemming. Het inrichtingsplan wordt kort omschreven als "een eigentijds polderpark met een centraal gelegen stadsboerderij, en natuurlijke groene randen".

Beheerskosten
Daarnaast heeft het college van B&W ingestemd een bijdrage aan de beheerskosten voor het deelplan Saendelft Groen, het verbindingsgroen en De Buitenlanden. Deze bijdrage bedraagt ongeveer 91.000,- per jaar. Deze lasten hoeven pas voldaan te worden vanaf 2008-2009. Het Rijk betaalt het grootste deel, namelijk 50 %. De rest wordt betaald door de provincie en de deelnemende gemeenten, waaronder Zaanstad. Het beheer zelf zal worden uitgevoerd door het recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Zaanstad participeert in dit recreatieschap.

Voor Saendelft Groen is nog geen inrichtingsplan vastgesteld. Dit najaar wordt gestart met het masterplan voor Saendelft Groen. Dit Masterplan wordt daarna uitgewerkt in een inrichtingsplan.

Leefmilieuverordering Prins Hendrikbuurt verlengd De Prins Hendrikbuurt maakt deel uit van het gebied waar over enige tijd de Inhaalslag Bestemmingsplannen zal worden gemaakt. Tot die tijd is in dit gebied een leefmilieuverordening van kracht. De huidige verordening verloopt in april 2006, dat wil zeggen nog vóórdat het nieuwe bestemmingsplan is vastgesteld. Om te voorkomen dat er daardoor binnen de Prins Hendrikbuurt ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden, hebben B&W besloten de raad een voorstel te doen tot het opnieuw verlengen van de leefmilieuverordening voor een periode van vijf jaar.

Met de leefmilieuverordening wordt de huidige bestemming van de Prins Hendrikbuurt als het ware geconserveerd. Hiermee wordt verloedering tegengegaan. Zo mogen er bijvoorbeeld niet zomaar panden gesloopt worden en mogen bepaalde functies zich niet in het gebied vestigen.

Inspraak
De inspraakprocedure voor deze verordening liep in het voorjaar van dit jaar. Van 12 mei tot en met 8 juni hebben de stukken ter inzage gelegen. Er zijn geen inspraakreacties binnengekomen. Naar verwachting start de bestemmingsplanprocedure voor de Prins Hendrikbuurt (als onderdeel van de Inhaalslag) medio 2007.